Kosovska vojska mimo Srba

Izvor: Vesti-online.com, 17.Sep.2018, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska vojska mimo Srba

Srpska lista saopštila da u parlamentu neće glasati za predloge zakona vlade u Prištini.U danu kada je Evropski parlament izglasao da sa Kosovom započnu pregovori o viznoj liberalizaciji, vlada u Prištini usvojila je tri predloga zakona koji omogućavaju transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da ta lista u prištinskom parlamentu neće podržati te predloge, "jer je to protivno interesima srpskog naroda, Rezoluciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << SB UN 1244 i Kumanovskom sporazumu".

- Kumanovski sporazum kao jedinu legalnu vojnu formaciju na KiM predviđa Kfor. Tu treba dodati da je i Kfor na prostor KiM došao nakon saglasnosti zvaničnog Beograda - rekao je Simić.

On je dodao da kosovska vlada na ovaj način krši sopstvene zakone.

- Ovo je pokušaj da se zaobiđe pravna procedura koja zahteva glasove Srba, i to je poziv da međunarodna zajednica najhitnije reaguje - kazao je Simić.

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže za RTS da potez prištinske vlade, koja je usvojila predloge zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku, pokazuje sve jaču nespremnost Prištine da se postigne konačan dogovor sa Beogradom.

- To svakako nanosi štetu i destabilizuje razgovore koji se obavljaju na planu konačnog rešavanja statusa KiM - ističe Drecun.

On je naveo da Priština očigledno ne odustaje od namere da mimo volje, interesa i bezbednosti srpskog naroda stvori oružanu silu koja je apsolutno suprotna Rezoluciji 1244, kojom je predviđeno da samo Kfor može biti vojna formacija na KiM.

- Nema nikakve dileme, a imajući u vidu iskustvo sa prethodnicom tih takozvanih Oružanih snaga Kosova, da bi one dodatno ugrozile međuetničke odnose koji su izuzetno narušeni između Srba i Albanaca, bezbednost srpskog naroda i da svrha te formacije ne bi bila drugačija od one da bude uperena protiv srpskog naroda, eventualno za neke intervencije na severu Kosova - rekao je Drecun.

Naglašava da "ne smemo da zaboravimo da će ta formacija imati snage za brzo reagovanje".

- Sa druge strane, formiranje takve formacije bi svakako poremetilo uspostavljeni odnos ravnoteže snaga u regionu i bilo bi izvan sistema kontrole vojnih potencijala u regionu koji je već uspostavljen - kaže Drecun.

Ukazao je da onaj deo Zapada koji je priznao Kosovo kao državu insistira na tome da moraju da se sprovedu propisane zakonske procedure.

- To znači da mora da se promeni ustav da bi se formirale tzv. Oružane snage Kosova. Za promenu ustava je neophodna saglasnost srpskih predstavnika u kosovskom parlamentu, a Srpska lista to neće dozvoliti - objasnio je Drecun.

AMBASADA SAD: Priština radila na svoju ruku

Američka ambasada u Prištini saopštila je da SAD nisu konsultovane o vremenu usvajanja zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage, kao i da moraju da analiziraju usvojene nacrte zakona kako bi razumeli njihovu svrhu i efekat, prenosi RTK2.

U saopštenju se navodi da su "SAD oduvek podržavale suvereno pravo Kosova na vojsku i blisko sarađivale s Kosovom kako to postići".

"Savetovali smo oprezan pristup u skladu dogovora Kosova i naših NATO saveznika po ovom važnom pitanju", navodi se u saopšetnju.

Kako su naveli u ambasadi, poslednjih nekoliko sedmica fokusirali su svoje napore na izgradnju unutrašnjeg konsenzusa o važnom dijalogu sa Srbijom.

"Nastavljamo da verujemo da je normalizacija između Kosova i Srbije najvažniji korak za napredak u bliskoj budućnosti", piše u saopštenju.

Tražimo garancije za prijem u EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da bi postizanje bilo kakvog dogovora sa Prištinom moralo da podrazumeva i da Srbija dobije garancije da će biti članica Evropske unije 2025. godine.

- Ukoliko ikada postignemo sporazum (Beograda i Prištine), Srbija bi morala da dobije jasne garancije da će postati članica EU 2025. godine - rekao je Vučić u intervjuu agenciji Rojters, prenosi Slobodna Evropa.

Vučić je rekao da bi moglo da traje i 10 godina da dve strane postignu sporazum zbog svih razlika.

- Ponekad se osmehujem kada čujem da ljudi pojednostavljuju stvari i kažu da se dogovor svodi na - daću vam tri sela i dobiću šest sela (zauzvrat) - rekao je Vučić.

On je rekao da "ako bi dogovor bio postignut, to bi trebalo da bude sveobuhvatan dogovor koji bi uključivao ne samo odnose nas i Albanaca na Kosovu, već bi morao da uključi i rešenje našeg puta ka EU i ekonomskog napretka".

Prema rečima Vučića, "trenutno se ne zna gde su naše granice".

- Niko u regionu ne bi trebalo da se plaši bilo kakvog sporazuma Srba i Albanaca na Kosovu. Region će biti stabilniji, jači i ekonomski atraktivniji - rekao je Vučić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.