Kosovska skupština počela rad bez srpskih poslanika

Izvor: RTS, 12.Feb.2015, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska skupština počela rad bez srpskih poslanika

Poslanici Srpske liste u kosovskoj skupštini ni danas ne prisustvuju sednici parlamenta koji su počeli da bojkotuju nakon što je smenjen ministar iz redova Srpske Aleksandar Jablanović.
Šef poslaničke grupe Srpske liste Saša Milosavljević rekao je za agenciju Beta da će poslanici te grupe do daljeg odsustvovati iz parlamenta, kao i da još nisu dobili poziv iz Beograda gde sa najvišim zvaničnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << treba da odluče o daljim koracima.
Jablanović je smenjen jer je demonstrante koji su sprečavali raseljene Srbe da uđu u Đakovicu nazvao "divljacima".
Smenjeni ministar se branio da nije mislio na mirne demonstrante već samo one koji su Srbe gađali kamenjem.
Inače, u Prištini je počela sednica kosovske skupštine na kojoj premijer treba da obavesti poslanike o dogovoru o pravosuđu u Briselu.
Na dnevnom redu u skupštini trebalo bi da se nađe i pitanje statusa preduzeća Trepča, odnosno razmatranje Nacrta zakona o javnim preduzećima.
Poslanici će diskutovati o Nacrtu zakona o javnim preduzećima koji predviđa da se o pretvaranju određenih preduzeća pitaju i opštine, tačnije da se u slučaju kombinata Trepča ima u vidu i stav Srba.
Član 11.3 Nacrta zakona koji je predložila kosovska vlada daje ovlašćenja opštinama da odlučuju o tome kada jedno preduzeće može da se pretvori u javno preduzeće što će, kako se očekuje doneti raspravu na skupštinskom zasedanju, jer su se sve parlamentarne grupe dogovorile da preformulišu taj deo Nacrta zakona.
Opozicija je tražila odlaganje rasprave o ovom pitanju jer, kako su rekli, od prištinskih protesta sa vladajućom koalicijom nije postignut dogovor o Trepči.
Prevoda sa albanskog u kabinama gde sede novinari koji izveštavaju na srpskom jeziku od početka sednice nije bilo.
Novinari su videli da prevodilac na srpski radi svoj posao, ali njegov prevod ne stiže do novinarskih kabina. Ipak, nakon reakcija novinara, tehnička služba kosovske skuštine je omogućila novinarima da čuju prevod i na srpski jezik.
Albanski i srpski jezik su zvanični na Kosovu.
Iz srpske zajednice sednici prisustvuje samo poslanik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.