Izvor: JUGpress.com, 29.Maj.2023, 22:53

Kosovska policija uhapsila petoro zbog nasilja u Zvečanu, tvrdi da se Severom kreću „organizovane kriminalne bande“

KOSOVSKA MITROVICA

Kosovska policija uhapsila je pet osoba danas u vezi sa napadom na KFOR i samu policiju, potvrđujući da su bacani molotovljevi kokteli, eksplozivne naprave i da se pucalo. Zapaljeno je jedno policijsko vozilo, a više vozila oštećeno.

Kosovska policija potvrđuje da je situacija večeras i dalje „tenzična“, ali tvrdi da u Zvečanu, kao i u ostalim opštinama „kruže naoružane kriminalne grupe/osobe, obučene u crno i sa maskiranom odećom“, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << KoSSev.

„Kosovska policija nastavlja da upravlja situacijom u korodinaciji sa KFOR-om i započela je intenzivnu istragu o nasilju i napadima protiv medija, pripadnika KFOR-a i policije“, saopštila je policija.

Više desetina građana i oko 25 pripadnika KFOR-a povređeno je danas u sukobima koji su se kasno popodne dogodili ispred zgrade opštine Zvečan, kada su okupljeni Srbi odbili da, posle višečasovnih pregovora i protesta, propuste tri blindirana policijska vozila, zatraživši da opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, napuste sve specijalne jedinice Kosovske policije.

Kosovska policija večeras je iznela dugačku listu onog što je spočitala demonstrantima. Optužuje ih za „provociranje situacije“, napad na policiju i KFOR, ispisivanje provokativnih srpskih i ruskih simbola na policijska i kforova vozila, oštećenje guma i uopšte vozila, dok je jendo vozilo izgorelo, kao i za puštanje uzbunjujućih sirena.

Takođe naglašava da su napadali novinarske i medijske ekipe i to maskirani demonstranti, da bi onda iznela dugačku listu onog sa čime se pohvaljuje, u kako tvrdi, profesionalnom nastupu.

„Očuvanje reda i javne bezbednosti, sprovođenje zakona na profesionalan, efektivan i efikasan način, kao i pružanje bezbednosti svim građanima bez razlike, ostaje dužnost i obaveza konstanta Kosovske policije“, navode u dugačkom saopštenju koje je novinarima stiglo samo na albanskom.

„Kosovska policija nastavlja sa svojim obavezama da obezbeđuje bezbednost i nesmetan rada protesta, koji se nastavljaju u blizini tri opštine na severu zemlje: Leposavić, Zubin Potok. Kosovska policija se pokazala kao profesionalna i uzdržana, izbegavajući provokacije kontinuirano, kao i da je zamolio demonstrante da protestuju mirno, a ne da napadaju i ugrožavaju živote policijskih službenika, da raščišćava put i obezbeđuje službena sredstva za cirkulaciju, da se ne oštete policija i vozila građana, kako bi se izbegla napeta situacija“.

Potom navode da su uprave takve zahteve demonstrantima prenosili zvaničnici KFOR-a, te da je u kontinuitetu sarađivala sa KFOR-om kako bi upravljala situacijom.

Kfor je bio primoran da reaguje pošto je nasilje demonstranata dovelo njihove živote u opasnost, po vozila i javnu imovinu.

Stiže novi talas osuda u vezi sa najnovijom krizom na Severu, ali ovog puta na račun Srba, odnosno onih koji su se sukobili sa KFOR-om. Međunarodni predstavnici koji su prethodnih dana upirali prst u kosovske vlasti i premijera Aljbina Kurtija da prestane da vuče jednostrane poteze, da mora d ahitno deeskalira situaciju, i da su jednostrane provokacije bile nepotrebne, sada listom osuđuju snažno nasilje prema pripadnicima KFOR-a, odnosno NATO-a i novuinarima.

Najmanje četiri novinarske ekipe prijavile su nasilje, mahom nad svojim prevoznim sredstvom, a jedno vozilo je i zapaljeno u Zubinom Potoku, dok je jedna ekipa prijavila da su pretrpeli fizički napad.

Do sukoba je došlo kada je KFOR zatražio od okupljenih Srba da propuste tri blindirana policijska vozila koja su se našla praktično zarobljena u masi okupljenih Srba koji od jutros ispred opštinske zgrade zahtevaju da specijalne policijske snage Kosova napuste ove zgrade koje su nasilno zauzele u petak. Tokom čitavog dana KFOR je na terenu vodio šatl diplomatiju između Srpske liste i same policije unutra.

Izvor: Kossev

Foto iz arhive JUGpressa

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.