Kosovska policija pretresla Crveni krst u srpskim sredinama

Izvor: VOA, 15.Sep.2017, 04:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska policija pretresla Crveni krst u srpskim sredinama

Kosovska policija sprovela je akciju pretresa nekoliko sedišta Crvenog krsta u srpskim sredinama na Kosovu i tom prilikom privela predstavnike Crvenog krsta, koji su posle informativnog razgovora oslobođeni. Policija je zaplenila i dokumentaciju koja se odnosi na popis stanovništva radi izrade socijalne karte. Pripadnici Kosovske policije akcije pretresa prostorija Crvenog krsta kao i porodičnih kuća predstavnika ove organizacije obavila je u Gračanici, Goraždevcu, Novom Brdu i severnom delu Mitrovice. Pretres kuća sekretara Crvenog Krsta u Gračanici i Dragašu Svetislava Živića i Zećira Zurapija obavljen je u prisustvu specijalne jedinice Kosovske policije. U ovim mestima policija je oduzela pečate Crvenog krsta i zaplenila dokumentaciju koja se odnosi na popis stanovništva koji proteklih dana obavljaju članovi Crvenog krsta radi kako kažu izrade socijalne karte. Živić i Zurapi su nakon pretresa i privedeni, ali su nakon davanja izjave u stanicama policije u Gračanici i Dragašu oslobođeni. Pored Gračanice, Dragaša, Novog Brda i Sevrrne Mitrovice policija je sat vremena pre ponoći obavila pretres i prostorija opštine Peć koja u Goraždevcu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, a akcija je sprovedena i u Belom Polju kod Peći gde je izvršen pretres kuće sekretara Crvenog Krsta koji funkcioniše pri srpskoj opštini Peć Momčila Dašića. "Tražili su od mene te papire, dokumentaciju, slikali par dokumenata, tih potvrda i slikali su neke zahteve prema Kancelariji za KiM", rekao je predsednik Privremenog organa opštine Peć, Miloš Dimitrijević. U međuvremenu se saopštenjem oglasila i Policija Kosova "Sumnja se da je zaplenjena dokumentacija u vezi sa popisom i ova sumnjiva dokumentacija u suprotnosti je sa zakonskim odredbama, jer popis vrše nadležne institucije Kosova. Kosovska policija je tokom ove policijske akcije ispitala neke pojedince kod kojih su tokom pretresa pronađena dokumenta za popis stanovništva. Tokom sprovođenja akcije policije u Mitrovici-sever, nekoliko policajaca je zadobilo telesne povrede, nakon što ih je napalo nekoliko osumnjičenih, protiv koji je pokrenut slučaj 'napad na službeno lice'", navodi se u saopštenju Policije Kosova. Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije navela je u saopštenju za javnost da se radi o pokušaju zastrašivanja srpskog naroda i ugrožavanja egzistencije socijalno ugroženih. "Ova sramna akcija je deo obračuna starih i novih političkih struktura u Prištini i unutaralbanskog sukoba, koji je posledica tranzicije vlasti u privremenim institucijama samouprave", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. Srpska lista osudila je privođenje predstavnika Crvenog krsta saopštivši "da je Crveni krst mogao da deluje čak i tokom Drugog svetskog rata širom okupirane Evrope".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kada Crveni krst zakuca na vrata kosovskih Srba

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 15.Sep.2017

Pitanje da li je srpski Crveni krst na Kosovu sprovodio navodni popis stanovništva ili je radio na ažuriranju socijalne karte

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.