Izvor: JUGpress.com, 23.Jan.2023, 22:00

Kosovska ministarka prosvete u Preševu, nije se videla sa predstavnicima lokalne vlasti

PREŠEVO

Kosovska ministarka prosvete Arbrie Nagavci boravila je danas u Preševu gde je posetila školu u Miratovcu ali se nije sastala sa predstavnicima lokalne vlasti.

“U današnjoj poseti Preševu izbliza smo videli kako se realizuju projekti za zapošljavanje asistenata, vaspitanja i obrazovanja u ranom detinjstvu, kao i projekti koji imaju koristi od grantova koje je dodelila Vlada Republike Kosovo.

Zajedno sa predsedavajućim parlamentarnog odbora >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << za obrazovanje Ardijanom Golom, savetnikom premijera Arditom Sinani, savetnikom zamenika premijera Fatmira Currija, kao i vršiocem dužnosti predsednika KKSH, Ragmijem Mustafijem i kolegama iz kabineta godine, obišli smo nekoliko obrazovnih institucija i organizacija civilnog društva.

U Osnovnoj školi „Abdulah Krašnica“ u Miratocu izbliza smo videli rad nastavnika i učenika ove škole, koja je poznata kao jedna od najuspešnijih u ovom delu. Razgovarali smo o finansiranju projekata za očuvanje nacionalnog identiteta i povećanje saradnje u budućnosti.

Posetili smo i Predškolsku ustanovu „8 Marsi“ u Preševu, gde su nas srdačno dočekali direkcija, vaspitači i deca ove ustanove. Ovom prilikom delimo knjigu „Učenje kroz igru“ za 950 dece predškolskog uzrasta.

Učestvovali smo i na promociji knjige za decu „Maggia e jastuk me zile” autorke Aferdite Salihu, a boravili smo u NVO „Direkcija za inkluziju osoba sa invaliditetom” gde smo se izbliza upoznali sa njihovim radom i aktivnostima. Ovom prilikom upoznali smo 20 asistenata posvećenih deci sa posebnim potrebama i izbliza videli njihov angažman sa ovom decom.

Vlada Republike Kosovo je posvećena pružanju podrške za ostvarivanje prava i potreba građana u Preševskoj dolini.

Iz tog razloga je izdvojila finansijska sredstva za promovisanje interesa Albanaca u Dolini, kao i za sprečavanje depopulacije zemlje.

U okviru podrške Vlade građanima Preševske doline, mnogi podržani projekti su iz oblasti obrazovanja, kao što su:

-78 grantova za projekte ukupne vrednosti preko 1 milion evra i finansijska podrška stipendiranjem studenata, gde će 107 mladića i devojaka dobiti godišnje stipendije u iznosu od 1.000 evra, u ukupnoj vrednosti od 107 hiljada evra;

Učenicima Preševske doline smo prvi put prošle godine poslali knjige na albanskom jeziku, u vrednosti od 255 hiljada evra;U junu i oktobru Vlada je za ove knjige izdvojila ukupno 85 hiljada evra;Stipendije za studente u iznosu od 107.000,00 evraOprema sa knjigama za predškolski uzrast u vrednosti od 8.778,00 evra;

-Škole sporta u vrednosti :(u fudbalu, košarci, boksu, karateu, odbojci, atletici itd.) 157.500,00 evra.

Kao Vlada i ministar prosvete posebnu pažnju posvećujemo Preševskoj dolini. Dolini je potrebno više, tako da ćemo nastaviti našu posvećenost da uradimo više za njih u okviru naših mogućnosti”, napisala je ministarka na svom fejsbuk profilu 4

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.