Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Sep.2014, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska kulturna scena se predstavlja Beogradu

Festival “Miredita, dobar dan!“ u Beogradu od 18. do 21. septembra predstavlja beogradskoj javnosti kulturnu scenu Kosova.

„Želimo da ovi susreti postanu tradicija i da svake godine kroz različite umetničke forme doprinesu uspostavljanju trajnog mira i normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“, saopštili su organizatori.

Kao inspiracija za osnivanje i realizaciju festivala poslužio je Bekim Fehmiu, albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac - simbol >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << zajedničke prošlosti sa svim njenim izazovima, dostignućima i nerazumevanjima.

Posetioci Festivala imaće prilike da se upoznaju sa kosovskom kulturnom scenom – pozorištem, filmom, muzikom, likovnim stvaralaštvom. Pored toga, predviđene su i javne debate na kojima će se kritički preispitivati odnosi Beograda i Prištine, sa stanovišta nasleđa prošlosti, ali i prespektiva saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, obrazovanja, sporta, civilnog sektora i svih delova društva.

Festival će, u Beogradskoj filharmoniji, svečano otvoriti Rona Nishliu, jazz pevačica iz Prištine, koju evropska publika pamti po odličnom nastupu i plasmanu na Eurosongu 2012. godine u Bakuu. Prištinsku filmsku scenu predstaviće pobednica Sundance i Sarajevo Film Festivala Blerta Zeqiri, uz prezentaciju studentskog festivala SKENA UP koji dovode mlade kosovske autore u Beograd. Beogradskoj publici će se predstaviti već proslavljeni pozorišni režiser Bekim Lumi sa predstavom “The Dealers”, kao i mlada nada prištinskog pozorišta Kalterim Balaj. Beogradska publika će moći da uživa i u kosovskoj poeziji, literaturi i drugim vidovima umetničkog stvaralaštva.

Ulaz na sve događaje biće besplatan.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Weekend Media Festival: Rovinjski magnet za regionalnu poslovnu zajednicu

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Sep.2014, 12:45

ZAGREB - Weekend Media Festival po sedmi put ove godine okuplja regionalnu komunikacijsku industriju, ali i druge poslovne sektore.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.