Kosovska kriza: Treća sreća za PAN ili treća osoba?

Izvor: B92, 07.Avg.2017, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska kriza: "Treća sreća" za PAN ili "treća osoba"?

Priština -- Skupština Kosova održaće 10. avgusta novu sednicu, kako bi u trećem pokušaju poslanici uspeli da izaberu pedsednika parlamenta.

Još nije poznato da li koalicija okupljena oko Demokratske partije ima većinu da izabere predsednika parlamenta a potom i predsednika Vlade.

Neuspeli pokušaji novog saziva parlamenta da izaberu predsednika uveli su Kosovo u duboku političku krizu. Ukoliko stranke ne postignu dogovor na narednoj sednici parlamenta, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogući su novi izbori.

Izvesno je da koalicija oko Demokratske partije nema dovoljno glasova za većinu, dok analitičari smatraju da trenutna pat pozicija odgovara Samoopredeljenju i Demokratskom savezu da formira skupstinsku većinu a potom i Vladu.

"Ako dođe do kompromisa ne vidim šansu ni kod Haradnija, ni kod Kurtija. Možda će biti neka treća osoba. Prema brojevima, veću šansu da formiraju vlast ima Samoopredeljenje i Demokratski savez, a ne PAN koalicija", navodi analitičar Ramuš Tahiri.

Minimalne su šanse da Hašim Tači poveri mandat protivničkoj koaliciji jer bi na taj način ugrozio svoju poziciju. Ukoliko vlast formiraju Samoopredeljenje i

Demokratski savez mogu da pokrenu skupstinsku inicijativu za smenu Tačija.

Koalicija Pan kao kompromis predlaže povlačenje Kadrija Veseljija za predsednika parlamenta, ali uz uslov.

"Mi možemo predložiti drugog kandidata umesto Veseljija, ali za to postoji jedan uslov, - da poslanici parlamenta glasaju za Haradinajevu Vladu", kaže Enver Hodžaj iz DPK.

Srpska lista još nije odlučila koga će podržati. čekaju dogovor albanskih stranaka i nakon toga saopštiće odluku s kim će u koaliciju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.