Kosovska Mitrovica: I pored zabrane, 20-ak muslimana klanjalo kod mosta na Ibru

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Avg.2017, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska Mitrovica: I pored zabrane, 20-ak muslimana klanjalo kod mosta na Ibru

Grupa od dvadesetak muslimanskih vernika obavila je danas molitvu kod glavnog mosta na Ibru u severnom delu Kosovske Mitrovice uprkos negativnom odgovoru policije na zahtev predsednika gradske Islamske zajednice Bujima Velijua da tri puta dnevno klanjaju na mestu nekadašnje džamije.

Pre početka molitve, pripadnici Kosovske policije, koji su u većem broju bili na samom mostu, ali i oko njega, upozorili su vernike koji su došli iz južne Mitrovice i multietničkog naselja Bošnjačka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << mahala, da skup nije odobren, ali su oni i pored toga obavili molitvu.Zamenik komandira Kosovske policije za region sever Besim Hoti izjavio je da je zahtev Islamske zajednice odbijen iz bezbednosnih razloga.

"Na osnovu obaveštajnih podataka i analize sa terena, odlučeno je da se nisu stvorili bezbednosni uslovi za održavanje takvih skupova", rekao je Hoti.

Po njegovim rečima, o današnjem skupu obavešten je tužilac, koji je, kako je rekao, odlučio da nije bilo elemenata krivičnog dela.

"Čekamo odgovor sudije za prekršaje na osnovu čega ćemo postupati i ubuduće, ako dođe do novih okupljanja", kazao je Hoti.

Molitve na mestu nekadašnje džamije, muslimanski vernici su obavljali i prilikom proslave praznika Kurban bajram, kada su obišli i grobove svojih najmilijih na groblju u severnom delu grada, koje je, za razliku od gotovo potpuno uništenog srpskog groblja u južnom delu Mitrovice, netaknuto.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.