Kosovo želi vojsku nalik američkoj

Izvor: B92, 08.Feb.2014, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo želi vojsku nalik američkoj

Priština -- Najava reorganizovanja Kosovskih bezbednosnih snaga u formaciju po ugledu na Nacionalnu gardu SAD samo je korak dalje u stvaranju vojske Kosova.

Vlasti u Prištini godinama rade na učvršćivanju svojih oružanih snaga, koje su u veoma bliskim odnosima sa sistemom bezbednosti Albanije.

Na ovaj proces međunarodna zajednica gleda blagonaklono, iako je nepodeljena ocena stručnjaka da bi stvaranje vojske Kosova destabilizovalo Balkan, pišu Novosti.

Namera >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privremenih institucija u Prištini jeste da sadašnjih 2.500 pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga ustroji u sistem nalik američkom, koji bi imao zeleno svetlo za delovanje u vanrednim situacijama, ali i u slučajevima ugroženosti unutrašnje bezbednosti. Sve ovo, kako se čuje u Prištini, odvija se uz saglasnost NATO i civilnih tela međunarodne zajednice. Ovaj savez, čiji su vojnici u sastavu Kfora, zasad se protivi samo upotrebi termina “vojska” u zvaničnom nazivu ovih snaga.

Transformacija kosovskih snaga bezbednosti u gardu, prema mišljenju stručnjaka za bezbednost, samo će dodatno da zategne balkanski bezbednosni čvor. On je već zakomplikovan prošlogodišnjim sklapanjem sporazuma vlasti Prištine i Tirane o zajedničkoj obuci i delovanju sa albanskom vojskom, ali i postavljanjem komandanta terorističke OVK Agima Čekua za ministra bezbednosnih snaga.

Da je transformisanje Kosovskog zaštitnog korpusa u snage nalik Nacionalnoj gardi SAD samo način da on proširi svoje nadležnosti, smatra nekadašnji direktor VBA Momir Stojanović.

"Snage u pokrajini prema važećim dokumentima imaju uska ovlašćenja", kaže Stojanović i podseća da je gro njihovih nadležnosti vezan za elementarne nepogode i pomoć civilima. "One trenutno nemaju karakter oružanih, odnosno odbrambenih snaga. Institucije na KiM zato insistiraju na transformaciji u neki vid čvršće vojne organizacije. Nacionalna garda ima znatno šira ovlašćenja u SAD nego što KBS ima na KiM i nema sumnje da će Priština i ubuduće raditi na zaokruživanju svojih oružanih snaga."

General Stojanović ukazuje i na to da je nepodeljeno mišljenje domaćih i stranih stručnjaka da će stvaranje vojske Kosova ugroziti bezbednost Balkana. To će, kako naglašava, biti test i za međunarodnu zajednicu, koja ne bi smela da dozvoli tihe procese stvaranja oružanih snaga, naročito bez dijaloga u kome bi učestvovala i Srbija.

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general-potpukovnik u penziji Branko Krga smatra da naziv oružanih snaga Kosova ne ukazuje na opasnost, ali i da će stepen budućeg rizika zavisiti od političkih poteza prištinskih vlasti.

Zakon o Kosovskim bezbednosnim snagama ograničio je obim kosovske vojske na 2.500 aktivnih pripadnika i rezervu od 800 ljudi. Procene o snazi albanske vojske su različite, ali se najčešće pominje brojka od 13.000 ljudi koji imaju različiti status. Potencijalni problem leži u vojnom sporazumu Kosova i Albanije, koji bi mogao da rezultira potencijalnim sadejstvom oko 20.000 pripadnika dve vojske.

"Kosovske snage zasad ne pokazuju nameru da deluju agresivno, ali niko ne može da garantuje da će tako da bude uvek", objašnjava Krga. "Sadašnja organizacija ovih snaga nema mnogo veze sa ustrojstvom američke Nacionalne garde, koja nije operativna vojna sila."

General Krga pojašnjava da je Nacionalna garda SAD nalik na nekadašnju jugoslovensku teritorijalnu odbranu i da je uglavnom čini rezervni sastav. Na Kosovu, međutim, to nije slučaj, jer su u sastavu KPS profesionalci koji prolaze vojnu obuku i plaćeni su.

Na ključnu činjenicu da Kosovo još uvek nije međunarodno priznata država i član UN i da kao takva nema pravo na sopstvenu vojsku, podseća Radovan Radinović iz Kluba generala i admirala. To je, prema njegovim rečima, i osnovni razlog što vlasti u Prištini pribegavaju drugačijim nazivima oružanih snaga koje faktički tamo postoje.

"Srbiji su vezane ruke", jasan je Radinović. "Jer međunarodne snage u pokrajini nisu statusno neutralne i čine sve da Srbiju istisnu sa KiM, čemu je doprinelo i potpisivanje Briselskog sporazuma. A KBS imaju sporazum sa Vojskom Albanije, po kojem se predviđa zajedničku obuku."

Čeku traži zakon

Ministar bezbednosnih snaga Kosova Agim Čeku, kako se spekuliše u prištinskoj štampi, dobio je uverevanja komande NATO da se ovaj savez neće protiviti transformaciji trupa Kosova u foramciju nalik Gardi. Čeku, međutim, najavljuje i blisku promenu kosovskog Ustava i zakona, kojim bi bila otvorena vrata i za formalno uspostavljanje Vojske Kosova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.