Kosovo van Interpola: Šta prenosi AP

Izvor: Mondo, 20.Nov.2018, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo van Interpola: Šta prenosi AP

O neuspehu tzv. Kosova da bude primljeno u organizaciju za međunarodnu policijsku saradnju svet će dobrim delom, između ostalog, saznati od novinskih agencija. Šta o tome piše AP.

Foto: Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani

Povodom nepovoljnog rezultata glasanja o prijemu tzv. Republike Kosovo u Interpol ageencija Asošiejted pres prenosi da je Generalna skupština Interpola odbila zahtev Kosova za članstvo u toj međunarodnoj policijskoj organizaciji, i ocenila >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << da je time zadat udarac naporima Prištine da pospeši priznavanje kosovske državnosti.

POBEDA! Kosovo nije primljeno u Interpol

"Propast ovog pokušaja označava značajan neuspeh za Kosovo - da je primljeno, Kosovo bi moglo da traži 'crvene poternice' od Interpola za hapšenja srpskih zvaničnika ili osoba koje vlasti na Kosovu smatraju ratnim zločincima", navodi američka agencija.

AP podseća da je Kosovu bilo potrebno da dobije dve trećine glasova kako bi bilo primljeno u punopravno članstvo u Interpolu, a ujedno ukazuje da je ta organizacija danas primila Kiribati i Vanuatu, čime će broj njenih članica porasti na 194.

Interpol, primećuje AP, nije odmah objavio rezultate glasanja delegata većine od 192 države članice te organizacije.

Američka agencija je, u izveštaju iz Beograda, navela da je Srbija, uz pomoć saveznice Rusije, lobirala protiv ulaska Kosova u Interpol.

Prenela je i da je srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović na Twitteru objavio pobedu u Generalnoj skupštini Interpola, kao i da je kosovska vlada potvrdila da je danas izgubila na glasanju u Dubaiju.

"Uz podršku svoje saveznice Rusije, Srbija je lobirala protiv ulaska Kosova u Interpol. Srbija ne priznaje proglašenje nezavisnosti Kosova iz 2008. godine", zaključuje američka agencija.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Generalni sekretar: Srbija ucenjivala zaposlene u Interpolu

Izvor: Vesti-online.com, 20.Nov.2018

Generalni sekretar Interpola Jirgen Štok tvrdi da je Srbija, putem medija, ucenjivala zaposlene u toj međunarodnoj policijskoj orgaizaciji u vezi sa zahtevom Prištine za članstvo, piše prištinska Gazeta Express...Štok je to rekao nakon što je na Generalnoj skupštini u Dubaiju po treći put odbijen...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.