Kosovo u finansijskom vakumu posle poteza MMF

Izvor: Southeast European Times, 10.Jun.2011, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo u finansijskom vakumu posle poteza MMF

Analitičari vide „ogromnu i do sada nezabeleženu pretnju“ finansijskoj stabilnosti i perspektivi za investicije.

10/06/2011

Muhamet Brajšori za Southeast European Times iz Prištine – 10.06.2011.

Kosovo bi moglo da se nađe u finansijskoj provaliji sada kada je stend-baj aranžman (SBA) sa MMF-om, vredan stotine miliona evra bespovratne pomoći i kredita, stavljen na led, kažu analitičari za SETimes.

„Finansijska kriza >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << je veoma moguća zato što vlada neće imati sredstava da finansira planirane projekte i plate,“ rekao je izvršni direktor Instituta za balkansku politiku Seb Bitići. On smatra da će budžetski deficit ove godine na Kosovu biti pet odsto.

Lumir Abdidžiku, izvršni direktor Rinvest instituta, slaže se da je rizik veliki.

Kosovo će imati manje novca u državnoj blagajni nego poslovna banka. To je ogromna pretnja finansijskoj stabilnosti,“ kaže on.

Naglasivši da su finansije te zemlje ozbiljno poljuljane, MMF je saopštio početkom juna da prekida svoj 18-mesečni SBA sa Kosovom. Predstavnici Fonda i drugih međunarodnih finansijskih institucija su, kako se saznaje, bili šokirani velikim povećanjima plata radnicima u kosovskom javnom sektoru, kao i ambicioznom potrošnjom na izgradnju stanova i infrastrukture.

Prekid je nastupio tek dve godine pošto je Kosovo ušlo u MMF i manje od godinu dana pošto je stend-baj aranžman sklopljen. Isa Mustafa, lider Demokratskog saveza Kosova, kaže da su implikacije ozbiljne.

„Zbog te odluke neće biti moguće koristiti oko 110 miliona evra od MMF-a, oko 50 miliona evra od Evropske komisije i dvadesetak miliona evra od Svetske banke,“ rekao je on novinarima na konferenciji za medije.

Pored direktnog udara na budžet i ekonomiju, analitičari kažu da će taj potez pogoditi međunarodni imidž zemlje, posebno u očima potencijalnih investitora. To bi moglo da ima negativan uticaj na napore Kosova da se pridruži Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i da postane činilac u narednom izveštaju EU o napretku, koji će biti objavljen u oktobru.

„Nepostojanje zvaničnog sporazuma sa MMF-om za svakog potencijalnog investitora je signal da zemlja ima ozbiljne probleme sa finansijskom stabilnošću i ta činjenica naravno povećava rizik,“ kaže Abdidžiku. „Novi sporazum znači uklanjanje Kosova iz svih međunarodnih institucija, od kojih je, po meni, najvažnija EBRD, koja finansira razvojne projekte. Izveštaj o napretku istaći će novi aranžman kao nazadovanje.“

Prema Bitićijevim rečima, vlada Kosova takođe rizikuje da izgubi poverenje kod kuće.

„Okidač za suspenziju, obećanje viših plata zaposlenima u javnom sektoru, praćen je pretnjom dvocifrene inflacije. To bi moglo da znači gubitak kredibiliteta među Kosovarima,“ kaže on. „Građani su svesni koliko je vlada međunarodno izolovana; njenu odgovornost neće biti lako ignorisati.“

„Završićemo godinu sa budžetskim deficitom od 400 miliona evra, što je skoro jedna trećina budžeta. To je, po svim standardima, visok deficit za zemlju kao što je naša,“ kaže Dardan Sejdiju, ekonomski stručnjak stranke Samoopredeljenje, za SETimes. „U septembru ili oktobru bićemo u situaciji u kojoj će, po mom mišljenju, vlada pronaći loš način da te troškove podmiri.“

Međutim, ministar finansija Bedri Hamza smatra da efekat MMF-ovog poteza nije toliko dramatičan. On kaže da očekuje da će kredit ponovo biti aktuelan posle nove provere.

„Ovaj aranžman ima dve revizije. Prva nastupa na jesen, a ako MMF proceni da su ispunjeni uslovi za taj aranžman, Svetska banka na osnovu toga može da odobri obećana sredstva do kraja 2011,“ kaže Hamza.

Kao odgovor na zamrzavanje stend-baj aranžmana, vlada je saopštila da je sklopila sporazum o monitoringu sa MMF. Po predloženom dogovoru, MMF bi dobio veća ovlašćenja da nadgleda budžet Kosova, u zamenu za novi, veći stend-baj aranžman 2012. godine.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.