ITF kaže da Đoković nije prekršio pravila, Kosovo traži disciplinski postupak od MOK-a

Izvor: VOA, 31.Maj.2023, 11:37

ITF kaže da Đoković nije prekršio pravila, Kosovo traži disciplinski postupak od MOK-a

PRIŠTINA - Porukom "Kosovo je srce Srbije" na Rolan Garosu Novak Đoković nije prekršio nikakva pravila jer pravilnik grand slem turnira ne zabranjuju političke izjave, saopštila je Međunarodna teniska federacija (ITF) u sredu. Olimpijski komitet Kosova traži od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da pokrene disciplinski postupak protiv Đokovića, optužujući srpskog tenisera da je svojom izjavom doprineo podsticanju političkih tenzija, a Kosovska teniska federacija se žalila ITF-u. Francuska ministarka sporta Ameli Ueda-Kastera izjavila je u sredu da politička poruka Đokovića nije "prikladna" i upozorila srpskog tenisera da to ne bi trebalo da ponovi. Đoković je, nakon pobede u prvom kolu, na objektivu kamere napisao poruku "Kosovo je srce Srbije. Stop nasilju" - istog dana kada su se Srbi u Zvečanu sukobili sa KFOR-om. Rojters navodi da je u Zvečanu odrastao Đokovićev otac, Srđan. Srpske vlasti saopštile su da su u sukobima ranjena 52 demonstranta, a KFOR da je ranjeno 30 vojnika. Nasilje je izbilo nakon što su albanski gradonačelnici preuzeli dužnost u oblasti sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova, nakon izbora koje su bojkotovali Srbi. Đoković je kasnije pojasnio da je protiv bilo kakvih sukoba, ali nije povukao svoju izjavu i opisao situaciju na Kosovu kao "presedan". "Novak Đoković je još jednom promovisao propagandu srpskih nacionalista i za to iskoristio sportsku platformu“, rekao je Ismet Krasnići, predsednik Olimpijskog komiteta Kosova (KOK). "Naknadne izjave takve javne ličnosti posle meča, bez ikakvog kajanja, direktno rezultiraju podizanjem nivoa napetosti i nasilja između dve zemlje“, dodao je Krasnići i pozvao MOK da otvori disciplinski postupak protiv srpskog sportiste. MOK nije odmah odgovorio na zahtev za komentar. Sa Rolan Garosa je ranije saopšteno da ne postoje nikakva pravila o tome šta igrači smeju da kažu, i da Francuska teniska federacija neće zauzimati stav po tom pitanju. Međunarodna teniska federacija saopštila je da je dobila pismo od Kosovske teniske federacije i prosledila ga relevantnim zvaničnicima nadležnim za grand slem turnire. "Pravila ponašanja igrača na grand slem događajima reguliše pravilnik grand slema. Nema odredbe kojom se zabranjuju političke izjave", odgovorio je u pisanom saopštenju portparol ITF-a. Francuska ministarka sporta je, gostujući na TV stanici France 2, izjavila da je direktorka Rolan Garosa Ameli Morezmo razgovarala sa Đokovićem i njegovim saradnicima o principu "neutralnosti" na terenu. “Kada se radi o zaštiti ljudskih prava i udruživanju ljudi oko univerzalnih vrednosti, sportista ima slobodu da to uradi", izjavila je. Međutim, Ueda-Kastera je dodala da je Đokovićeva poruka bila "militantna i veoma politička" i da "ne bi trebalo da se ponovi".    
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

OLIMPIJSKI KOMITET tzv. KOSOVA TRAŽI DISCIPLINSKI POSTUPAK PROTIV NOVAKA: „On promoviše srpsku nacionalističku propagandu“!

Izvor: HotSport.rs, 31.Maj.2023

Zaista sramotna izjava… Najbolji srpski teniser, Novak Đoković, našao se u centru skandala, nakon što je njegova poruka – „Kosovo je srce Srbije, stop nasilju„, obišla svet. Mnogi strani državnici osudili su ovaj potez 3. reketa sveta a sada su se oglasili i iz Olimpijskog komiteta tzv....

Nastavak na HotSport.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.