Izvor: Danas, 16.Nov.2014, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo test za državotvornost

Beograd - Incijativni odbor Državnog pokreta Srbije, koji čine bivši članovi DSS, prošlog petka podneo je zahtev za registraciju, koja bi trebalo da se foralizuje ove nedelje.

Istog dana Pokret je uputio proglas javnosti, koju poziva da podrži „okupljanje oko ideje nacionalne slobode, narodnog i građanskog dostojanstva, samostalne i celovite države, što se sve sažima u ideju političke neutralnosti“.

Profesor FPN Slobodan Samardžić, član Incijativnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << odbora, u kome su i drugi bivši DSS-ovci: Milica Vojić Marković, Petar Petković, Donka Banović, Bojana Aleksić i Vladimir Gvozdenović, kaže za Danas da je razlog za osnivanje Državotvornog pokreta atmosfera beznađa na političkoj sceni Srbije i situaciju u zemlji nalik onoj iz devedesetih godina prošlog veka.

- Slično kao devedesetih, sve izgleda kao bezizlaz: neoboriva vlast sa srazmerno velikom podrškom biračkog tela, medijski nametana evropska dogma kao zamena za nekadašnju manipulaciju nacionalnim interesom, desetkovana i dezorijentisana opozicija, socijalna beda i opšte propadanje. Ono što situaciju danas čiji još težom nego tada jeste ogromno strano, zapadno prisustvo u vođenju domaće politike, tako da se Srbija nalazi u stranju državnog vazalstva. To je samoizabrana pozicija vlasti, koja opstaje na stalnoj razmeni sopstvene poslušnosti zapadnim silama za sopstvenu sigurnost, koju im jemče te iste sile - objašnjava Samardžić.

Prema njegovim rečima, strateška vizija Državotvornog pokreta je politička neutralnost Srbije - bez stupanja u političke i vojne saveze, pre svega EU i NATO - jedine koji sada postoje. On smatra da „Srbija ima manevarski prostor da deluje sama sarađujući sa državama i organizacijama u skladu sa svojim interesima“. Državotvorni pokret se zalaže za „razvijanje kulture vansistemske opozicije“ i neće sarađivati sa režimom.

- Naš pokret želi široku društvenu akciju u obnovi Srbije, ali će voditi računa o programskim osnovama saradnje sa drugim pokretima, udruženjima i stankama. Test za državotvornost biće odnos prema Kosovu i Metohiji. Ako se prema KiM odnosi onako kako to čine vladajuće garniture od 2008, naročiti sad, ono što se na KiM danas događa, sutra bi moglo da se ponovi u drugim delovima Srbije - ističe Slobodan Samardžić.

Državotvorni pokret, između ostalih, do sada su podržali su: akademik Matija Bećković, Milo Lompar, Boško Mijatović, Vojislav Koštunica, Vladeta Janković, Jagoš Đuretić, Dragan Jočić, Ljubomir Kljakić, Bora Đorđević, Aleksandar Nikitović... Slobodan Samardžić kaže da su svi oni „potencijalni članovi Pokreta, ali da je još rano da se govori o članstvu. Na pitanje Danasa da li, sudeći po spisku podrške, Državotvorni pokret iza sebe ima i Fond „Slobodan Jovanović“, Samardžić odgovara da je tu situacija malo konfuzna.

- Fond formalno pripada DSS, ali su svi članovi Upravnog odbora podneli ostavke i podržavaju Državotvorni pokret. Oni bi želeli da Fond opstane van DSS, ali je za to potrebna neka vrsta dogovora sa strankom i odgovarajuće pravno rešenje - kaže Slobodan Samardžić.

Okupljanje oko DSS

Iz DSS pre nedelju dana saopšteno da je grupa intelektualaca, među kojima su: Kosta Čavoški, Milo Lompar, akademik Svetomir Arsić Basara, Miloš Ković, Slobodan Antonić, Željko Cvijanović, Đorđe Vukadinović, Vladimir Kršljanin, Aleksandar Simić, Rajko Petrov Nogo, Milivoje Glišić.., dala podršku predsednici ove stranke Sandi Rašković Ivić za stvaranje bloka, koji bi činili: stranke, pojedinci, udruženja i organizacije koje podržavaju slobodnu i suverenu Srbiju. Sanda Rašković Ivić izjavila je za Danas da je razgovor sa intelektualcima prvi korak i da slede slični sastanci u univerzitetskim centrima u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Sadu i Kosovskoj Mitrovici. Za nekoliko nedelja, prema njenim rečima, očekuje se susret sa stranaka i udruženjima, kada će biti jasnija i politička platforma budućeg bloka.

Računaju na Koštunicu

Samardžić kaže da će Vojislav Koštunica, bivši predsednik i osnivač DSS, koji je prvi napustio stranku posle izbora Sande Rašković Ivić, „sigurno učestvovati u Državotvornom pokretu, ali se još ne zna u kom svojstvu“. Prema Samardžićevim rečima, jedino je sigurno da Koštunica neće biti funkcioner, jer se već povukao iz aktivnog bavljenja politikom.

Popović skuplja potpise

Srpska narodna partija, čiji je osnivač Nenad Popović, doskorašnji potpredsednik DSS, u subotu je u više gradova u Srbiji, uključjući i Beograd organizovala akciju prikupljanja potpisa za osnivanje stranke. Popović kaže da je SNP pri kraju prikupljanja 10.000 potpisa, da će ubrzo registrovati stranku i da se za 4. decembar planira osnivačka skupština. On je na akciji prikupljanja potpisa u Beogradu rekao da je „glavni cilj SNP ozdravljenje nacionalne ekonomije“. FoNet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Kosovo test za državotvornost

Izvor: Danas, 16.Nov.2014

Beograd - Incijativni odbor Državnog pokreta Srbije, koji čine bivši članovi DSS, prošlog petka podneo je zahtev za registraciju, koja bi trebalo da se foralizuje ove nedelje. Istog dana Pokret je uputio proglas javnosti, koju poziva da podrži „okupljanje oko ideje nacionalne slobode, narodnog...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.