Izvor: Radio 021, 13.Dec.2018, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo spremno za glasanje o BSK, Tači već u uniformi

Skupština Kosova u petak u deset časova započinje sednicu o kojoj se mesecima mnogo govorilo.

Na njoj bi trebalo da budu usvojeni zakoni koji omogućavaju transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku, javlja N1.

Glasanje za transformaciju Bezbednosnih u oružane snage Kosova, koje će biti obavljeno u parlamentu Kosova, u javnosti na Kosovu se ocenjuje kao istorijski događaj i korak koji zaokružuje državnost Kosova.

Predsednik Kosova Hašim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Tači je, noseći uniformu Bezbednosnih snaga, posetio kasarnu "Adem Jašari" kod Prištine čestitao novu misiju pripadnicima BSK. On je pružio garancije svim građanima, naročito onima srpske nacionalnosti, da će nove snage služiti svim građanima.

"Od ovog meseca vi najbolje devojke i momci našeg naroda, imaćete novi mandat, novu misiju kao deo Bezbednosnih snaga Kosova, odnosno vi ćete biti oružane snage. Čestitam svima. Služićete sa dostojanstvom i ponosom nezavisnosti i teiritorijalnom integritetu Republike Kosova, i doprinećete izgradnji i čuvanju regionalne i globalne stabilnosti", rekao je predsednik Kosova Hašim Tači.

Nakon višegodisnjih napora da ovu transformaciju izvrši putem ustavnih promena, za koje je potrebna i saglasnost manjina, odnosno Srpske liste, koja se suprostavlja ovoj transformaciji, Vlada Kosova je odlučila da ovaj proces privede kraju izmenama zakona.

Ime snaga ostaće isto, odnosno one će se i dalje zvati Bezbednosne snage Kosova.

U poslednje vreme su se mogli čuti suprotni stavovi međunarodnih partnera po ovom pitanju. Ispostavilo se da su pojedini članovi NATO-a protiv transformacije. Međutim, snažna podrška SAD, a potom i Velike Britanije je doprinela da Kosovo konačno odluči da glasa za trasnformaciju BSK u oružane snage.

U znak zahvalnosti podrsci koje su SAD pružile Kosovu u ovom, ali i svim ranijm procesima, centar Prištine je okićen zastavama Sjedinjenih Američkih Država.

Inače su se danas na severu Kosova mogle primetiti pojačane snage KFOR-a. Ovo pojačanje, prema KFOR-u, nema nikakve veze sa glasanjem u petak.

Autor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.