Kosovo punopravan član Fibe!

Izvor: RTS, 13.Mar.2015, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo punopravan član Fibe!

Svetska košarkaška federacija (FIBA) saopštila je da je savez Kosova postao njen punopravni član, 215. po redu. Šalke veoma ozbiljn da iz Real Madrida dovede Samija Kediru. Andrea Pirlo spreman za meč sa Borusijom u Dortmundu. Lev na kllupi "pancera" do 2018. godine. Kin poruluje Junajtedi da vrati Pogbu. Stefan Peno produžio ugovor sa Barsom. Parmi oduzeta još dva boda zbog dugova. Kajri Irving i Lebron Džejms postigli 88 koševa u duelu Klivlenda i San Antonija. Podignuta optužnica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << protiv Bartomeua i Rosela. Đoković odbranu titule počinje protiv Bagdatisa.
22.50 - Fudbaleri Valensije savladali su na domaćem terenu ekipu Deportiva iz La Korunje sa 2:0 i 17. pobedom ove sezone preuzeli treće mesto na tabeli španske Primere.
Valensija je preskočila Atletiko i sa utakmicom više ima dva boda prednosti nad aktuelnim šampionon, a zaostaje pet bodova za vodećom Barselonom.
Deportivo je ostao na 16. poziciji sa samo bodom iznad opasne zone. 
22.45 - Srpski teniser Filip Krajiniović poražen je u prvom kolu Indijan Velsa od Holanđanina Igora Sijslinga sa 2:1 u setovima (6:4, 3:6, 6:2).
Sijsling će u nastavku takmičenja igrati protiv trećeg nosioca Španca Rafaela Nadala, koji je bio slobodan u prvom kolu.
U subotu takmičenje počinje i najbolji teniser sveta Novak Đoković, koji u drugom kolu igra protiv Kipranina Markosa Bagdatisa.
22.20 - Fudbaleri Bajera iz Leverkuzena savladali su kod kuće ekipu Štutgarta sa 4:0, u prvoj utakmici 25. kola nemačke Bundes lige.
Domaćin je na uverljiv način izborio 11. pobedu ove sezone i preuzeo treće mesto na tabeli koje vodi direktno u Ligu šampiona, a istakao se dvostruki strelac, švajcarski napadač Drmić.
Štutgart je igrao očajno i potpuno zasluženo pretrpeo debakl, nakon kojeg je ostao na dnu tabele i predstoji mu grčevita borba za opstanak.
U gostujućem sastavu mladi srpski napadač Filip Kostić odigrao je prvo poluvreme.
22.15 - Svetska košarkaška federacija (FIBA) saopštila je da je savez Kosova postao njen punopravni član, 215. po redu.
Ovo je formalizacija odluke koju je donela Izvršna komisija FIBA nakon što je Kosovo primljeno u članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta u decembru, čime je otklonjena poslednja prepreka za prijem u FIBA.
FIBA će sada raditi na uključivanju nacionalnih selekcija Kosova u svoja takmičenja, počev od ovog leta, navodi se u saopštenju FIBA. 
21.35 - Fudbaleri OFK Beograda blokirani su danas kod Bogutovca zbog odrona na Ibarskoj magistrali na putu za Novi Pazar, gde u subotu igraju prvenstvenu utakmicu 19. kola protiv domaćeg superligaša.
Ekspedicija "romantičara" čekala je puna tri sata u dugoj koloni vozila, a kako je Tanjugu rečeno FK Novi Pazar je angažovao auto-prevoznika kako bi svojim vozilom prebacio gostujuću ekipu na odredište.
Međutim, odlučeno je da tim OFK Beograda prenoći u Kraljevu i da u Novi Pazar doputuje na dan utakmice.
Radnici preduzeća za puteve čiste odron, ali zbog velike količine kamenja nisu u mogućnosti da tako brzo očiste put, formirana je velika kolona vozila i očekuje se da put bude prohodan pre ponoći.
Utakmica 19. kola Superlige Srbije između Novog Pazara i OFK Beograda igra se u subotu od 14 sati.
20.55 - Austrijska skijašica Ana Feninger pobedila je u veleslalomu u švedskom centru Areu i tim uspehom preuzela vođstvo u generalnom plasmanu Svetskog kupa.
Feninger je u dve trke ostvarila ukupno vreme od dva minuta i 24,20 sekundi postigavši za 71 stotinku bolji rezultat od drugoplasirane Italijanke Nađe Fankini.
Treće mesto zauzela je Austrijanka Eva-Marija Brem sa 1,07 sekundi zaostatka za pobednicom.
Feninger u generalnom plasmanu vodi sa 1.341 bodom ispred Slovenke Tine Maze, koja je večeras završila na 20. mestu posle razočaravajuće druge vožnje. 
19.45 - Iako se od leta spekulisalo da će Sami Kedira da se preseli u Premijer ligu ili pojačati Bajern iz Minhena, on bi karijeru mogao da nastavi u ekipi Šalkea.

Nemački reprezentativac je na izlaznim vratima Real Madrida, a to želi da iskoristi Šalke i dovede ga predstojećeg leta.
Kedira je velika želja sportskog direktora Šalkea Horsta Helta, a njegov adut je dobar odnos kluba sa Realom i prethodna saradnja dve strane.
Kedira je u Real stigao 2010. iz Štutgarta, a u međuvremenu je odigrao 102 utakmice i dao šest golova. 
19.00 - Bivši kapiten Mančester Junajteda Roj Kin smatra da bi slavni engleski klub u letnjem prelaznom roku trebalo da kupi igrača Juventusa Pola Pogbu.

Dvadesetjednogodišnji Francuz počeo je profesionalnu karijeru na Old Trafordu, ali se nakon sedam odigranih ztakmica u svim takmičenjima preselio u Torino.
Mančester Junajted treba da kupi Pogbu, jer je neophodno da pojača srednju liniju ekipe. Francuz savršeno igra u timu Juventusa. On je fizički snažan fudbaler i pritom poznaje Premijer ligu, izjavio je Kin, a prenosi Fudbal Italija.
Pogba, koji je proglašen za najboljeg mladog igrača prošlogodišnjeg prvenstva sveta u Brazilu, ove sezone u dresu Juventusa odigrao je 33 meča u svim takmičenjima i postigao devet golova.
Za talentovanog igrača sredine terena veliko interesovanje ranije su pokazali Čelsi, Pari Sen Žermen, Real Madrid i Barselona.
18.00 - Trener fudbalera Novog Pazara Milorad Kosanović rekao je da bi njegovi fudbaleri, ako uslovi za igru budu dozvolili, mogli da na svom terenu pobede OFK Beograd u 19. kolu Super lige Srbije.
Za razliku od nas, oni su dobro rezultatski prošli u prva tri kola nastavka. Nama su najveći problem predstavljale nefudbalske stvari, ali smo u Kragujevcu pokazali da, možda, izlazimo iz problema. Svi su spremni i zdravi, pa ako teren bude omogućavao da igramo fudbal, da ne preskačemo igru, možemo očekivati prvu pobedu u prolećnom delu sezone, rekao je Kosanović novinarima na Gradskom stadionu.
OFK Beograd je peti u Super ligi Srbije sa 26 bodova, dok je Novi Pazar na sedmom mestu sa dva boda manje.
17.30 - Trener fudbalera OFK Beograda Dejan Đurđević rekao je da će njegova ekipa biti rasterećena u predstojećem susretu sa Novim Pazarom u Super ligi.
Mirni smo i rasterećeni pred odlazak u Novi Pazar. Idemo da se nadigravamo. To će biti taktički i fizički 'rat'. Ko bude tvrđi i jači, taj će bolje proći, rekao je Đurđević.
On je kazao da mu je žao što će se utakmica u Novom Pazaru igrati bez publike.
Žao mi je što se neće igrati pred publikom. Za igrače je možda manji pritisak zbog toga, ali fudbal se igra zbog publike, rekao je trener beogradskog kluba. Đurđević je rekao da uoči gostovanja ima mnogo problema sa povređenim igračima, ali da "to nije alibi".
Utakmica između Novog Pazara i OFK Beograda igra se u subotu od 14.00.
17.20 - Trojica članova mladog fudbalskog tima Ajaksa suspendovani su pošto su osumnjični da su pretukli policajku u civilu.
Osumnjičeni igrači su 18- godišnji Zakarija El Azuzi i Ašraf Al Mahdiui, kao i 19- godišnji Samet Bulut.
Kako je navedeno, sva trojica su pušteni iz pritvora posle saslušanja.
Igrači neće učestvovati u fudbalskim aktivnostima, dok se ne utvrdi šta se stvarno dogodilo, saopštio je Ajaks.
17.15 -  Fudbalski savez Italije oduzeo je Parmi još dva boda zbog neisplaćenih plata zaposlenima i igračima. Nisu isplaćene plate za jul, avgust i septembar.
Parma je zbog istog razloga već bila kažnjena u decembru, kada joj je oduzet bod.

Klubu preti bankrot, ali je ipak uspeo da odigra poslednje dve utakmice, u kojima je zabeležio dva remija, protiv Rome i Atalante.
17.00 - Fudbaler Basel Sad osuđen je na najmanje osam godina zatvora zbog ubistva sudije tokom utakmice amatera prošlog leta u SAD. Ovaj 37-godišnjak je osuđen zbog ubistva iz nehata na zatvorsku kaznu do 15 godina, ali će nakon osam imati pravo na uslovni otpust.
Sad (37) je priznao da je udario Džona Bjenjevica kada se arbitar spremao da igraču pokaže crveni karton.
Žena ubijenog, Kris Bjenjevic, simbolično je Sadu pokazala crveni karton u sudnici tokom izricanja presude. Sad je izjavio da se kaje zbog tragedije.
16.30 - Selektor nemačke fudbalske reprezentacije Joakim Lev produžio je ugovor sa aktuelnim šampionima sveta do 2018, odnosno do kraja Mundijala u Rusiji.
Pedesetšestogodišnjem Levu je prethodni ugovor isticao po završetku šampionata Evrope u Francuskojj 2016.
Pristao sam svim srcem i umom da produžim ugovor", rekao je Lev.
On je naglasio da sa "pancerima" želi da ostvari još ciljeva.
Odlično se slažemo i delimo zajedničke ciljeve. Zajedno smo osvojili titulu svetskog šampiona i želimo da to iskustvo ponovo proživimo, rekaje Lev.
Predsdnik FDB Volfgang Nirsbah rekao je da je namačka reprezentacija imala velike koristi od Levovog stručnog znanja, odlučnosti i samopouzdanja.
Zajednički cilj nam je da ostanemo na vrhu svetskog fudbala i učinićemo sve da to postignemo, rekao je Nirsbah.
16.00 - Mladi košarkaški reprezentativac Srbije Stefan Peno produžio je ugovor sa Barselonom do 2019. godine, saopštio je katalonski klub.
Peno je u Barselonu došao 2011. godine, a ove sezone debitovao je za prvi tim zbog povreda Karlosa Navara, Aleksa Abrinjesa i Breda Olesona.

Srećan sam, želim da se zahvalim klubu jer je imao hrabrosti da nastavi da ulaže u moj razvoj. Trenutno sam u juniorskom i B timu, ali pokušaću da kroz naporan rad zaigram za prvi tim, jer to je san svakog košarkaša, rekao je 18-godišnji plejmejker.
Peno je za B tim Barselone odigrao 22 utakmice i prosečno postizao 8,1 poen, 3,1 skoka i 2,3 asistencije.
Prošlog leta bio je na širem spisku selektora Aleksandra Đorđevića, dok je sa reprezentacijom Srbije do 17 godina osvojio bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Dubaiju.
15.20 - Trener fudbalera Čukaričkog Vladan Milojević rekao jeda očekuje da se ekipa protiv Voždovca vrati na pobednički kolosek.
Očekuje nas bitna utakmica, a imamo veliki respekt prema protivničkoj ekipi. Voždovac ima dobre igrače, dosta fudbalera im je otišlo, ali su pristigli kvalitetni igrači. Pozicija na tabeli im ne daje mnogo prostora i svaki meč igraju sa imperativom pobede. Mi imamo našu filozofiju što se tiče takmičarskog dela, dobro ćemo se spremiti i očekujem zanimljivu utakmicu, rekao je Milojević.
Mladi trener pohvalio je svoje igrače jer, kako je naveo, pokazuju veliku želju da igraju za dres Čukaričkog.
Utakmica 19. kola Superlige između Voždovca i Čukaričkog igra se u subotu od 14 sati.
14.30 - Fudbalski savez Nemačke (DFB) kaznio je Majnc sa 7.500 evra zbog ponašanja njegovih navijača na utakmici sa Borusijom iz Dortmunda.
Navijači Majnca su prošlog meseca tokom utakmice sa Borusijom u Dortmundu u 46. minutu bacali dimne bombe na teren, zbog čega je Majnc kažnjen.
U trenutku prekida Majnc je vodio sa 1:0, a Borusija je pobedila sa 4:2.
14.14 - Podignuta je optužnica protiv predsednika Barselone Đosepa Bartomeua i bivšeg čelnika kluba Sandra Rosela zbog utaje poreza prilikom transfera Nejmara.
Kako prenosi agencija Rojters, istražni sudija Pablo Rus optužio je klub i njegove čelnike da su fabrikovali "čitav lavirint ugovora" kako bi sakrili stvarnu cenu potpisa brazilskog napadača koji je u Barselonu prešao 2013. godine.
Sudija je naveo da je Nejmarov transfer bio vredan najmanje 83,3 miliona evra, dok Barselona insistira da ga je platila 57 miliona evra.
Bartomeu je preuzeo klub od Rosela koji je podneo ostavku u januaru 2014, pošto je bio osumnjičen da je učestvovao u prikrivanju prave vrednosti transfera Nejmara.
13.40 - Atletski trener Rifat Zilkić kaže da nastup na nedavnom Evropskom dvoranskom prvenstvu u Pragu predstavlja dragoceno iskustvo za Amelu Terzić, iako ova 22-godišnja Novopazarka nije uspela da se plasira u finale trke na 3.000 metara.
Otišli smo u Prag sa više optimizma, očekivali finale, ali nema mesta panici. Naučili smo mnogo o uslovima trčanja pod krovom, kamo sreće da smo bili i u Geteborgu pre dve godine. Terzićeva će u dvorani, realno, tek na Evropskom prvenstvu u Beogradu 2017. godine konkurisati za najviši plasman, rekao je Zilkić radiju Sto plus.
On je naglasio da je bilo teško spremiti se za dvoranu bez adekvatnih uslova za trening, a meteorološke prilike nisu bile povoljne.
Staza na pazarskom Rekreacionom centru, gde jedino možemo da improvizujemo neke uslove za brže trčanje potpuno je pohabana, pa nismo mogli da je koristimo. To je kao kad vozite Formulu, a nemate stazu za trening. Razmišljali smo da odemo u Ulcinj, ali i tamo je bilo nevreme, pojasnio je Zilkić.
Zlatnu medalju u Pragu na 3.000 metara osvojila je Ruskinja Jelena Korobkina vremenom od 8:47,62 minuta, ispred Svetlane Kudželič iz Belorusije (8:48,02) i Holanđanke Morin Koster (8:51,64).
Terzićeva, kojoj je osnovna disciplina 1.500 metara, u kvalifikacijama na dvostruko dužoj deonici trčala je 9:17,73 minuta.
Da sam imao više dvoranskog iskustva, opredelili bi se za 1.500 metara. Prvenstvo je bilo izuzetno jako. Prisustvovali smo vrhunskim ostavrenjima, posebno od takmičara iz država koje imaju vrhunski standard i hale za trening. Činjenica je da su atletičarke koje je Amela ranije redovno pobeđivala bile na vrhunskom nivou, što je pokazatelj da i ona može mnogo bolje, zaključio je Rifat Zilkić.
13.20 - Evropska fudbalska unija (Uefa) unaprediće od sledeće sezone svoj anti-doping program uvođenjem testiranja na steroide.
Lekarska komisija Uefe odobrila je analize uzoraka urina na steriode uz postojeće praćenje krvi u biološkim pasošima sportista, navodi se u današnjem saopštenju.
Svaki fudbaler kojeg je testirala Uefa na klupskim i reprezentativnim takmičenjima ima biološki pasoš, u kojima može da se otkrije da li su koristili nedozvoljene supstance.
Uefa je 2013. godine dozvolila retrokativnu analizu uzoraka urina od 900 igrača, kako bi odlučila da li je potrebno napraviti profile uzoraka na steroide. Ta testiranja su bila anonimna, a rezultati studije nisu objavljeni.
Uefa i Fifa uglavnom nasumično izaberu po dva fudbalera iz svake ekipe i testiraju ih posle utakmica, a anti-doping programe na velikim turnirima mnogi kritikuju jer se između mečeva ne obavljaju nenajavljena testiranja.
Uefa je saopštila da će zaposliti lekara i 20 zvaničnika koji će kontrolisati njen program testiranja na Evropskom prvenstvu 2016. godine u Francuskoj.
13.00 - Fudbaler Juventusa Andrea Pirlo oporavio se od povrede butnog mišica i biće spreman za revanš meč osmine finala Lige šampiona protiv Borusije iz Dortmunda, prenosi La Stampa.
Italijanski veteran povredio se u prvoj utakmici protiv Borusije i pauzirao je skoro tri nedelje.
Kako se navodi, Pirlo je prošao lekarske testove i trebalo bi da se nađe u startnoj postavi na Vestfalenu, ali će propustiti sutrašnju utakmicu Serije A protiv Palerma.
Pirlo je ove sezone u svim takmičenjima odigrao 22 utakmice i postigao četiri gola.
Revanš utakmica osmine finala Lige šampiona između Borusije i Juventusa igra se u sredu, a u prvom duelu u Torinu bilo je 2:1 za šampiona Italije.
12.30 - Fudbaler Arsenala Aleks Okslejd-Čemberlen odsustvovaće sa terena do četiri nedelje zbog povrede tetive, rekao je menadžer londonske ekipe Arsen Venger.
Okslejd-Čemberlen je u ponedeljak bio u sastavu Arsenala u utakmici protiv Mančester junajteda (2:1) u FA Kupu, ali je morao da izađe iz igre zbog povrede.
Venger je rekao da će 21-godišnji fudbaler odsustvovati "tri, maksimalno četiri nedelje".
Okslejd-Čemberlen će tako propustiti utakmicu reprezentacije Engleske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine protiv Litvanije 27. marta i prijateljsku protiv Italije, četiri dana kasnije u Torinu.
Venger je dodao da će Džek Vilšir "još nekoliko nedelja" odsustvovati sa terena jer se oporavlja od lakše operacije članka.
Arsenal igra sutra protiv Vest Hema u Premijer ligi.
12.10 - Japanski proizvođač automobila Tojota potpisao je višegodišnji ugovor sa Međunarodnim olimpijskim komitetom vredan skoro milijardu dolara, preneli su japanski mediji.
Tojota će biti olimpijski sponzor i za Olimpijske igre 2024. godine. Japanska kompanija odbila je da saopšti vrednost ugovora, a japanski mediji preneli su da je ugovor vredan 835 miliona dolara. Tojota je treća japanska kompanija koja je postala globalni olimpijski sponzor, posle Panasonika i Bridžstona. MOK ima ukupno 12 "Top" sponzora, među kojima su Koka-Kola i Mekdonalds.  
11.00 - Međunarodna fudbalska federacija (Fifa) oslobodila je optužbe predsednika Fudbalske federacije Nemačke (DFB) Volfganga Nirsbaha za kršenje etičkog kodeksa zbog toga što prima penziju.
Prjavu protiv Nirsbaha podneo je član Izvršnog komiteta Fife iz Nemačke Teo Cvanciger, čije će mesto Nirsbah zauzeti u maju.
Fifa je saopštila da je Etička komisija istragom utvrdila da "Nirzbah, niti bilo koja druga osoba, nije prekršila etički kodeks"
DFB je prošle godine podržala Nirsbaha i saopštila da je on "zaradio penziju radeći tokom 24 godine".
Nirsbah je na čelu DFB od 2012, kada je zamenio Cvancigera, čiji četvorogodišnji mandat u Izvršnom komitetu Fifa ističe u maju.
09.40 - Najbolji teniser sveta Novak Đoković odbranu titule na mastersu u Indijan Velsu počeće protiv Kipranina Markosa Bagdatisa, kome je Čeh Jirži Veseli predao meč pri rezultati 6:3, 1:1.
Đoković je kao prvi nosilac bio slobodan u prvom kolu. Biće to njihov osmi međusobni duel, a srpski teniser vodi sa 7:0. Poslednji put sastali su se u Majamiju 2012. godine i Đoković je slavio sa 6:4, 6:4. Masters u Indijan Velsu igra se za nagradni fond od 7.107.445 dolara. 
08.10 - Kendo reprezentacija Srbije braniće ovog vikenda titule prvaka na šestom Balkan kupu, koji se održava u Beogradu i na kome će učestvovati 127 takmičara i 11 ekipa iz sedam zemalja.
U sportskom centru Vizura osim takmičara iz Srbije nastupaće i borci iz Crne Gore, Makedonije, Hrvatske Turske, Bugarske i Rumunije, a takmičiće se u juniorskoj, muškoj i ženskoj pojedinačnoj i u timskoj kategoriji. Srbija ima nekoliko titula u individualnim i timskim kategorijama u ovom japanskom sportu borbe mačevima od bambusa.
Takmičenja počinju u 9.30. Prvog dana se završavaju u 18.00, a drugog dana u 14.00. Posle takmičenja u nedelju održaće se polaganja za viša zvanja, od petog kjua do trećeg dana. Ulaz na šesti Balkan kup je besplatan.  
08.00 - U pet utakmica NBA lige najveća iznenađenja priredili Klivlend, koji je posle produžetka savladao San Antonio 128:125 na gostujućem terenu, i Juta pobedivši Hjuston sa 109:91 pred domaćom publikom.

Odlučujući igrač u pobedi Klivlenda Kajri Irving postavio je klupski rekord sa 57 postignutih koševa, a pratio ga je Lebron Džejms sa 31 pogotkom. U San Antoniju najefikasniji je bio Parker sa 31 košem.
U ostalim utakmicama Indijana je savladala Milvoki 109:103 posle produžetka, Njujork je na gostovanju iznenadio Lejkerse 101:94, a Vašington je pobedio Memfis sa107:87.
07.00 - Na 62. Svetskom prvenstvu u skijanju za novinare Kopaonik je dobio organizaciju sledećeg Svetskog prvenstva 2016 godine. Ove godine Svetsko prvenstvo održava se od 7. do 14. marta u Španiji, u skijaškom centru Bakeira-Beret u Pirinejima.
Predstavnici zemalja-učesnica odlučili su ubedljivom većinom glasova da Kopaoniku povere sledeće Svetsko prvenstvo. Protivkandidati Kopaoniku bili su zimski skijkaški centri iz Švedske i Francuske.
Svetsko prvenstvo novinara u skijanju održaće se na Kopaoniku u februaru sledeće godine i očekuje se učešće oko 300 novinara skijaša iz preko 30 zemalja sveta.
00.00 - Srpska teniserka Ana Ivanović i Nemica Angelika Kerber eliminisane su u konkurenciji dublova na VTA turniru u Indijan Velsu. Bolje od Ivanović i Kerber bile su Francuskinja Karolin Garsija i Slovenka Katarina Srebotnik, koje su slavile u dva seta - 6:4, 6:4.
Najbolje rangirana srpska teniserka postavljena je u singlu za petog nosioca i slobodna je u prvom kolu, a njena protivnica na startu biće Julija Putinceva iz Kazahstana, koja je pobedila Čehinju Terezu Šmitkovu sa 6:4, 6:4.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.