Kosovo priznalo registarske oznake Srbije

Izvor: SandzakPress.net, 05.Jan.2024, 13:39

Kosovo priznalo registarske oznake Srbije

Vlada Kosova je na elektronskoj sjednici u četvrtak odlučila ukloniti naljepnice s automobila sa srbijanskim tablicama i de facto priznati ih. Ova odluka je, kako se navodi u saopćenju Vlade, “čin dobrosusjedstva i dolazi nakon potpunog priznavanja registarskih oznaka Republike Kosovo u Srbiji”. Kako se navodi u saopćenju, odluka stupa na snagu objavom u Službenim novinama. Prema Zakonu o Vladi, odluke Vlade moraju se objaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << u Službenim novinama najkasnije 24 sata nakon što ih potpiše predsjednik Vlade i ostaju javne bez ikakvog vremenskog ograničenja. Krajem decembra Srbija je odlučila od 1. januara priznati tablice Republike Kosovo i omogućiti njihov nesmetan promet, bez lijepljenja naljepnica. Vlada Kosova najavila je da će pričekati provedbu ove odluke na terenu kako bi na temelju reciprociteta odlučila ukloniti naljepnice s registarskih oznaka srbijanskih automobila. Prekrivanje simbola Srbije, odnosno Kosova, bijelim naljepnicama dio je dogovora postignutog 30. septembra 2021. uz posredovanje Evropske unije. Stanovnici općina sa srpskom većinom na sjeveru, dvije sedmice prije postizanja ovog dogovora, blokirali su ceste koje vode prema graničnim prijelazima Jarinje i Bernjak, jer je u međuvremenu Vlada Kosova uspostavila mjere reciprociteta za registarske tablice. The post Kosovo priznalo registarske oznake Srbije appeared first on Sandžak PRESS.

Nastavak na SandzakPress.net...






Povezane vesti

Građani Kosova o odlukama Vlada Kosova i Srbije o ukidanju nalepnica na tablicama

Izvor: VOA, 05.Jan.2024

Građani Gračanice i Prištine, srpske i albanske nacionalnosti, govorili su za Glas Amerike o odlukama Srbije i Kosova da vozilima sa tablicama dve države omoguće slobodno kretanje na svojim teritorijama. Vlada Kosova u četvrtak je odlučila da vlasnici vozila sa registarskim oznakama Srbije više...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.