Kosovo preplavljeno lažnim kovanicama

Izvor: B92, 23.Sep.2023, 09:33

Kosovo preplavljeno lažnim kovanicama

Konobari u kafiću u Prištini odustali su od proveravanja jesu li kovanice od dva evra prave ili krive, budući da ih je strahovito puno falsifikovano.

Zbog kvaliteta nekih gotovo je nemoguće otkriti radi li se o lažnjacima ili ne.

"Na početku su svi pazili i proveravali kovanice od dva evra”, kaže konobar Endrit. On i njegovi kolege stavljali su kovanice pod svetlo ili ih bacali na sto i proveravali kako zvuče. "Sada više to ne radimo … možda primamo pravi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a možda i lažni novac. Sve je to isto", kaže on, prenosi Investitor.

Količina kovanica od dva evra u opticaju je ove godine dramatično porasla, kažu vladine agencije.

Kosovo i Crna Gora nisu dio eurozone, ali koriste euro kao zvaničnu valutu, primjećuje SEEbiz.

U laboratoriji u Prištini stručnjaci su u prvoj polovini godine proverili više od 30.000 lažnih kovanica evra, u poređenju s 4.451 u istom periodu lane.

“Kvalitet ide od vrlo loših do jako dobrih”, rekla je Vjolka Mavriqi, radnica u laboratoriju.

"Ranije kovanice nisu bile magnetske kao što su sada, pre su imali problema s gramažom, ali sada potpuno odgovaraju pravima”, dodala je.

Policija kaže da su prošle godine tužiteljima prijavili 804 slučaja krivotvorenja, a do danas ove godine 486 slučaja.

U aprilu su uhapsili muškarca i ženu koji su iz Severne Makedonije na Kosovo unili 10.600 komada falsifikovanih kovanica od dva evra.

Brojni Albanci na društvenim mrežama objavljuju videa u kojima nude lažne kovanice za 10 do 20 odsto vrednosti pravog evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.