Kosovo preduzima korake protiv islamskog ekstremizma

Izvor: Southeast European Times, 02.Okt.2014, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo preduzima korake protiv islamskog ekstremizma

Vlasti su uhapsile 12 imama i nastavljaju da prate radikale koji bi mogli da predstavljaju bezbednosnu pretnju.

02/10/2014

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine -- 2.10.2014.

Kosovo nastavlja da preduzima mere u borbi protiv islamskog radikalizma i u cilju sprečavanja širenja verske mržnje, kažu eksperti.

Policija je krajem prošlog meseca uhapsila 12 imama i još tri osobe, na osnovu optužbi za širenje verske mržnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << i vršenje radnji protiv ustavnog uređenja Kosova.

Šest od 12 imama, uključujući Šefćeta Krasnićija iz prištinske Velike džamije, propovedalo je u džamijama koje vodi Islamska zajednica Kosova (BIK).

Policija je takođe uhapsila Fuada Ramićija, šefa Islamskog pokreta Baškohu (Ujedini se).

Predsednica Atifete Jahjaga kaže da je Kosovo rešeno da zaštiti ustavno uređenje i bezbednost zemlje.

„Institucije ozbiljno shvataju svoju odgovornost da reaguju protiv ove globalne pretnje u skladu sa voljom i definicijom kosovskih građana o izgradnji tolerantne zemlje koja doprinosi kolektivnoj stabilnosti i bezbednosti“, rekla je Jahjaga.

Policija kaže da je pretresla lokacije u Prištini, Mitrovici, Peći, Prizrenu, Uroševcu i Gnjilanu i zaplenila dokaze.

Policija je takođe upozorila građane da će reagovati kako bi sprečila svakoga ko bi hteo da pristupi radikalnim i terorističkim organizacijama koje deluju u Siriji i Iraku.

Vlasti sumnjaju da Krasnići podstiče mlade da idu u Irak i Siriju, kao i pranje novca.

Najnovija hapšenja deo su sveobuhvatnog plana reagovanja na radikalizam sa bezbednosnog gledišta, ali i sa stanovišta obrazovanja, ekonomskog razvoja i integracije u EU i NATO, kaže Ramadan Iljazi, savetnik premijera Hašima Tačija.

„Hapšenja su takođe poslala poruku da niko nije nedodirljiv kada je reč o nacionalnoj bezbednosti naše države i očuvanju naših osnovnih zapadnih vrednosti“, rekao je Iljazi za SETimes.

Iljazi dodaje da su imami poznati po svom radikalnom diskursu i da je Kosovo jasno nagovestilo da neće tolerisati bilo kakvu zloupotrebu religije kojom se podržavaju terorističke grupe u Iraku, Siriji ili na bilo kom drugom mestu.

Zvaničnici kažu da je Kosovo počelo da proverava sumnjive transakcije nevladinih organizacija i pojedinaca iz perioda od 2013. do danas.

„U skladu sa analizom koju smo obavili i informacijama dobijenim od nekih evropskih zemalja i sa istoka, uspostavili smo nekoliko predmeta i prosledili ih kosovskoj policiji“, rekao je Dardan Nuhiu, direktor kosovske finansijske obaveštajne službe, u izjavi za SETimes.

Kosovo želi da pokaže da se bori protiv radikalizma, s obzirom na zabrinutosti da njeni građani odlaze u Siriju, kaže Seb Bitići, šef Instituta za balkansku politiku u Prištini.

„[Ali] borba protiv radikalizma zahteva veću usredsređenost na finansijski i organizovani kriminal s jedne strane i borbu protiv ideologije alternativnom ideologijom“, rekao je Bitići za SETimes.

Drugi eksperti kažu da su hapšenja više pokušaj stvaranja utiska da se Kosovo bavi tim problemom.

„[To] se ne može rešiti bez bavljenja samim problemom i poznavanja geneze problema. Kosovske institucije treba da rade na sprečavanju radikalizacije na drugim poljima, a imami bi trebalo da im postanu partneri u tome“, ukazao je Abit Hodža, viši naučni saradnik kosovskog Centra za bezbednosne studije u Prištini, u izjavi za SETimes.

Koje još mere kosovske vlasti treba da preduzmu u cilju zaustavljanja islamskog ekstremizma? Iznesite svoje mišljenje u prostoru za komentare.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.