Kosovo postaje mini Kfor republika? Kazne spremne; U slučaju eksalacije – lične sankcije za Kurtija

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 19:06

Kosovo postaje mini Kfor republika? Kazne spremne; U slučaju eksalacije – lične sankcije za Kurtija

Sankcije za kosovsku vladu i Aljbina Kurtija od međunarodne zajednice mogle bi da startuju već ove nedelje.

Razlog za to je odbijanje vlade da se usaglasi sa međunarodnim partnerima po pitanju severa Kosova piše "Albenijan post" pozivajući se na diplomatske izvore.

"Tačka oko koje se svi na zapadu slažu je da Kurti, ako odbije, treba da bude izolovan", rekao je izvor.

"Ovo je proces koji je već započeo. Najverovatnije će za nekoliko nedelja Kurtijeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedina međunarodna aktivnost biti učešće u razgovorima koje organizuju evropske nevladine organizacije, mada će i to biti značajno smanjeno", navodi izvor.

"Albenijan post" dalje citira svoja saznanja i navodi da će "njegove jedine međunarodne aktivnosti biti samo one prema Briselu, za pitanja dijaloga, ili u Berlinu i Parizu, opet samo za pitanja dijaloga".

"Isto tako, svaki drugi suštinski međunarodni kontakt sa Kurtijem će se svesti isključivo na pitanja koja se odnose na dijalog. I to moramo jasno da kažemo, oko te komunikacije neće biti pregovora. Kurti dobro zna šta se od njega očekuje", prenosi portal.

U odvojenim izjavama, američki sekretar Entoni Blinken i visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj rekli su da će nesprovođenje zahteva međunarodne zajednice imati posledice u odnosima Kosova sa zapadnom zajednicom.

"U slučaju eskalacije situacije na terenu, nisu isključene ni druge, oštrije lične sankcije. Opet, moramo jasno reći: niko se više ne ruga", kaže izvor "Albenijan posta" pozivajući se na zvaničnike međunarodne zajednice.

Ali, "zapadna zajednica ne vidi samo Kurtija kao isključivog krivca". U tekstu se navodi da je "situacija na severu rezultat niza pogrešnih odluka, uključujući i odluku Beograda da bojkotuje izbore, uprkos Ohridskom sporazumu od 18. marta 2023".

"Ali, ovo je posebno pitanje sa, takođe, posebnim tretmanom", piše u tekstu.

Takođe, navodi se da je Zapad shvatio da su "Kurti i Vučić dijalog pretvorili u instrument svoje unutrašnje politike".

"Stoga, ne želeći da bude deo ove igre, ako Kurti i Vučić ostanu na mestu, Zapad neće oklevati da preduzme mere na održavanju mira i bezbednosti, bez obzira na reakciju dve strane", navodi se.

Poslednja tačka Ohridskog sporazuma daje pravo međunarodnoj zajednici da preduzme određene mere kao kaznu za nedostatak konstruktivnosti i spremnosti da se ispune obaveze koje proizilaze iz osnovnog sporazuma.

Problem sam po sebi je, piše "Albenijan post", činjenica da nema mnogo kaznenih opcija za Kosovo. Kosovo nema imovinu u inostranstvu, nema pristup međunarodnoj trgovinskoj razmeni, itd. U stvari, kaznene mere protiv Kosova su osnovne, toliko osnovne da mogu da izgledaju čak i brutalno.

"Kao nosilac procesa dijaloga, na Evropskoj uniji je da preduzme prve korake. Stoga će jedan od prvih koraka biti preispitivanje pomoći koja dolazi iz pretpristupnih programa u EU, mera koja je u potpunosti u okviru Ohridskog sporazuma", navodi se u tekstu.

Jedna bi mogla da bude, piše dalje, "odugovlačenje procesa članstva u Savetu Evrope", a tu su i "ponovno preispitivanje programa koje finansira američka vlada, podrške vojsci Kosova i drugim snagama bezbednosti, kao i preispitivanje "svakog puta ili instrumenta koji Kosovo približava NATO-u“.

"Takođe, neka nema sumnje, u slučaju eskalacije situacije na terenu, bez sumnje će ministri unutrašnjih poslova EU preporučiti odlaganje datuma vizne liberalizacije. Ova odluka će se u potpunosti zasnivati na tehničkim detaljima (povećana opšta nesigurnost, povećan rizik za migracije...). Ali, bez obzira na zvanično opravdanje, u suštini je to kazna za Kosovo. Ovaj rad je upravo takav", rekao je izvor za "Albenijan post".

U tekstu se navodi i da bi na Kosovu trebalo da budu svesni da je još jedna kaznena mera moguće slabljenje razumevanja suvereniteta Kosova na severu zemlje.

Pozivajući se na reči izvora, "Albenijan post" navodi da će, nažalost, komandant Kfora vrlo brzo imati neophodnu političku podršku da u potpunosti sprovodi svoja široka ovlašćenja.

"Nažalost, sever Kosova može da se pretvori u mini-republiku Kfora", navodi izvor.

Što se tiče eventualnog rušenja vlade, govoreći o Prištini, izvor "Albenijan posta" kaže da "niko nema tajne planove da ruši Kurtija ili Vučića".

"Ako Kosovo i Srbija budu stradali zbog postupaka svojih lidera, na narodu Kosova i Srbije je da razmisle o svom putu napred. Veoma smo sigurni da će ljudi, nakon što prođe nacionalističko ludilo, početi da se sećaju svojih stvarnih problema. I, naravno da će zahtevati odgovornost. Ali, u međuvremenu, u Beloj kući, ili u novoj Evropskoj komisiji, možda će biti neki drugi ljudi, sa mnogo manje razumevanja i dobre volje", zaključuje se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.