Kosovo počinje da se hvata u koštac sa piraterijom i falsifikovanom robom

Izvor: Southeast European Times, 29.Avg.2013, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo počinje da se hvata u koštac sa piraterijom i falsifikovanom robom

Falsifikovana roba i internet piraterija smanjuju poreske prihode i čine region neprivlačnim za investitore.

29/08/2013

Safet Kabašaj za Southeast European Times iz Prištine -- 29.8.2013.

Radna grupa koju je formirala kosovska vlada da bi zaustavila prodaju falsifikovane robe pokazuje rezultate, pridružujući se trendu regionalnih vlada koje su se agresivno uhvatile u koštac sa piratskim materijalima.

Vlasti su zaplenile hiljade falsifikovanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << CD-ova i DVD-ova u prvoj nedelji nakon vladinog saopštenja 16. avgusta da će voditi politiku nulte tolerancije prema pirateriji.

„U prvim pretresima Tržišna inspekcija je zaplenila 10.000 kopija CD-ova strane muzike, filmova i kompjuterskog softvera … i ako se dokaže da su falsifikovani onda će uslediti zakonska procedura protiv prodavaca tih proizvoda“, rekao je Valon Kaštanjeva, direktor kancelarije za autorska prava u ministarstvu kulture, u izjavi zaSETimes.

Kaštanjeva kaže da se materijal smatra piratskim zato što su vlasnici autorskih prava u inostranstvu i niko na Kosovu nije autorizovan da prodaje njihove snimke. On kaže da većinu zaplenjenog materijala čine filmovi i muzika na engleskom, koji se prodaju za evro po komadu, što je mnogo manje od pravedne tržišne cene.

Jedinica za borbu protiv kompjuterskog kriminala u kosovskoj policiji, koja je deo radne grupe, istražuje preko 200 internet adresa koje su prijavili vlasnici autorskih prava, a koje navodno postavljaju falsifikovani materijal. Većina tih linkova odnosi se na stranu muziku i filmove.

„Nadam se da ćemo vrlo brzo moći da blokiramo te strane“, kaže Kaštanjeva.

Eksperti već dugo opisuju falsifikovanu robu kao štetnu po ekonomiju. Balkanske zemlje koje unapređuju zaštitu intelektualne svojine smanjiće pirateriju, povećati poreske prihode i učiniti region privlačnijim za strane investitore.

Vlade u Makedoniji, Srbiji i Hrvatskoj imaju odeljenja koja prate narušavanje intelektualne svojine. Srbija je, na primer, u 2011. godini izgubila skoro 87 miliona evra zbog piratskih softvera.

Kosovska policija je prošlog meseca uhapsila Emruša Tačija, vlasnika „Emra koma“ iz Prištine, na osnovu optužbi za kršenje zakona vezanih za autorska prava, utaju poreza i falsifikovanje.

„Na osnovu policijske istrage uhapšeni je u ime kompanije potpisao lažne ugovore sa drugom kompanijom i obezbeđivao autorska prava za sve proizvode koje je proizvela treća kompanija, oštetivši ovu poslednju sa otprilike 30 miliona klikova na YouTubeu“, rekao je portparol Kosovske policije Brahim Sadriju za SETimes.

Vlasnici kažu da su sledeće na meti knjižare koje ilegalno štampaju i distribuiraju udžbenike kršeći autorska prava.

Šef tržišne inspekcije Ruždi Šehu kaže da će radna grupa takođe raditi na graničnim prelazima.

„Kosovska carina deo je radne grupe i pružiće podršku u sprovođenju pravnih ovlašćenja u smislu granične provere takvih proizvoda ili, preciznije, protiv piratskih materijala koji se uvoze iz drugih zemalja. U tom smislu, svaki uvezeni proizvod za koji ne postoji odgovarajuća pravna dokumentacija biće zaplenjen i biće preduzeti zakonski koraci protiv onih koji pokušavaju da plasiraju te proizvode na domaćem tržištu“, rekao je Šehu za SETimes.

Artan Zeneli iz štamparije Buzuku u Prištini rekao je za SETimes da podržava ta nastojanja.

„Alarmantno pitanje je objavljivanje udžbenika bez kriterijuma i suprotno autorskim pravima“, dodao je on.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.