Kosovo očaralo i rasplakalo Italijane

Izvor: Vesti-online.com, 10.Okt.2018, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo očaralo i rasplakalo Italijane

U prepunim bioskopskim salama Primavera u Vićenci i Domu kulture u Milanu prikazan je dokumentarni film Borisa Malagurskog "Kosovo - momenat u civilizaciji".

Ovo je ujedno bila i italijanska premijera ovog dokumentaca koji bi trebalo da bude prikazan u svim zemljama Evrope, a zatim i ostatku sveta.

Na obe projekcije prisustvovali su autor i režiser filma, predstavnici Konzulata Srbije i SPC, zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << opština Vićenca i Milano, ali i predstavnici brojnih srpskih udruženja i njihovi italijanski prijatelji.

Organizatori ove premijere, udruženje Sloga iz Vićence i Basana del grapa, uz podršku parohije "Sveti Luka" iz Vićence i Uprave za dijasporu i Srbe u regionu, po završetku svake projekcije organizovali su i tribine na kojima je većina Italijana bila zgrožena činjenicom da najveći deo podataka nije imala priliku da čuje ili pročita u zapadnim medijima.

Dragana Milošević, člana KUD Sloga i prevodilac zahvaljujući kojoj je film titlovan na italijanski, ističe za "Vesti" da je Malagurski svetu poslao jasnu sliku prave istine u južnoj srpskoj pokrajini.

- Nepravdu i nesreću našeg naroda prikazao je ubedljivo i dostojanstveno, bez preteranog sentimentalizma - istakla je Miloševićeva i dodala da je posebno dirljivo bilo obraćanje predstavnika opštine Vićenca Simone Sioto pošto je odgledala film.

Posle projekcije razvila se diskusija sa režiserom Borisom Malagurskim i Stefanom Popovićem, koji je kroz priču o svom detinjstvu u filmu zapravo predstavio srpsku kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji.

- Naše ljude, ali i Italije najviše je zanimalo kakva je sudbina srpskih manastira i kako Srbi na Kosovu žive. Jedan od Italijana bio je toliko ljut da je povikao kako je sramota što je dozvoljeno da se 2004. dozvoli egzodus Srba, a da ni on ni mnogi drugi Italijani nisu imali nijedan medij da saznaju pravu istinu - prenosi Dragana Milošević i dodaje da je posle projekcije veliki broj Srba, ali i Italijana izrazilo želju da novčano pomognu srpski živalj na Kosmetu.

- Na gospođu Sioto je film ostavio toliko snažan utisak da je obećala da će što pre posetiti Kosmet kako bi i svojim očima uživala u našoj istorijskoj baštini, a nama poručila da čuvamo svoje nasleđe i neprocenjivo blago koje imamo - kaže Dragana Milošević.

Ništa manje emotivno nije bilo ni sledeće večeri prilikom projekcije filma u Milanu.

U publici je bilo mnogo Italijana, ali i Srba koji žive u Milanu i okolini. Interesovanje je bilo veliko, pa su bile prisutne i manje grupe iz Đenove, Koma, Pjaćence, Bergama i drugih mesta na severu Italije.

- Italijani su posebno emotivno reagovali na sekvence koje pokazuju lepotu srpskih manastira s vekovima očuvanim freskama, ali i divljaštvo iz 2004. kad su paljenje i rušene srpske crkve i kuće, skrnavljeni grobovi... Najviše emocija su izazvali snimci freske Simonide sa izbušenim očima i obaranje krsta sa crkava - ističe Dragana Milošević.

Prisustvovali su i Nebojša Vušurović, generalni konzul Srbije u Milanu i Ivan Lorencin, vicekonzul.

Posle projekcije u Milanu, režiser Boris Malagurski je objasnio kako i zbog čega je snimljen film, kao i zbog čega mu je zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju, a Stefan Popović je pričao o humanitarnom radu i o tome koliko Srbi na Kosovu cene spremnost da im se pomogne, a posebno to što ih dijaspora nije zaboravila.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.