Kosovo nikada neće prestati da bude deo naše zemlje, a Srbe i Albance može da ujedini samo jedna stvar

Izvor: BKTV News, 14.Maj.2017, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovo nikada neće prestati da bude deo naše zemlje, a Srbe i Albance može da ujedini samo jedna stvar"

Oliver Ivanović, lider Srba sa severa Kosova i predsednik Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" smatra da priča o velikoj Albaniji nikada nije ugašena i da se po pravilu pojavljuje u vreme velikih kriza kad na to pitanje ne postoji pravi odgovor.

"Albanci su mali narod, usotalom kao i svi ostali narodi na Balkanu, i kao takvi osećaju se nesigurno u okruženju koje, po pravilu, smatraju neprijateljskim. Otud težnja ka ujedinjavanju teritorija i nacionalnog korpusa, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << jer smatraju da će kao veća država sa većom teritorijom i većim brojem stanovnika biti sigurniji", rekao je Ivanović između ostalog u intervjuu za "Blic".

On je rekao da na relaciji Albanci-Srbi postoji najceći potencijal za nevolje i sukobe, a samim tim da to treba da bude prioritet srpske zvanične politike. Put za rešenje ovih nesporazuma je članstvo u Evropskoj uniji kao strateško pitanje i uspostavljanje odnosa sa Albancima preko Tirane, smatra Ivanović.

On je istakao i da Kosovo nikada neće prestati da bude deo Srbije i da će još jednom morati da se sedne i ozbiljno razgovara o statusu Kosova.

"To će biti onoga trenutka kad Srbija bude na vratima EU i razgovori će, po mom ubeđenju, krenuti po kiparskom modelu. Kad se Kipar sa problemom između Turaka i Grka primakao ulasku u EU, tog trenutka su aktivirani i intenzivirani razgovori", kaže Ivanović.

Prema njegovom mišljenju, Srbe i Albance može da ujedini samo zajednički interes, a to je bolji život.

"To znaju i Srbi i Albanci, ali to je nama potisnuto različitim agendama i dnevnim redom. Mislim da će Kipar biti dobar model i mnogo sam puta to rekao i pred strancima iako sam unapred znao njihov odgovor: nećemo napraviti istu grešku da u EU uvedemo zemlju s otvorenim pitanjem. Prema tome, nema drugog rešenja. Ako Srbija neće priznati Kosovo - a neće, ako to neće uraditi ni Rusija ni Kina - a neće, i ako pet zemalja EU to neće da urade - objasnite mi tu magičnu formulu po kojoj ćete ovaj prostor integrisati. Nemaju odgovor", podvukao je Ivanović.

On je zaključio da su Albanci dosta tradicionalan i prilično konzervativan narod, koji ne može da se uporedi s drugim narodima i da se "moramo prilagoditi i moramo naći ključ za komunikaciju".

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.