OLIVER IVANOVIĆ: Srbe i Albance može da ujedini samo zajednički interes, a to je bolji život

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Maj.2017, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OLIVER IVANOVIĆ: Srbe i Albance može da ujedini samo zajednički interes, a to je bolji život

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ocenio je da rešavanje otvorenih pitanja sa Albancima treba da bude prioritet državne politike Srbije

- Po mom mišljenju, srpska zvanična poliitka ima malo drugačiju listu prioriteta i misli da je odnos sa Hrvatima i Bošnjacima značajniji nego odnos sa Albancima. Ja mislim da je naš prioritet otvoreno pitanje s Albancima i zalažem se za to da se tom pitanju posveti makar jednako velika pažnja - rekao je Ivanović. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

On je dodao da je potencijal za nevolje i sukobe najveći je na relaciji Albanci - Srbi i da su tu najveći nesporazumi.

Prema njegovim rečima, put za rešenje tog nesporazuma je članstvo u Evropskoj uniji kao strateško pitanje i, drugo, uspostavljanje odnosa sa Albancima preko Tirane, što je politički ispravno i praktično će dati rezultate.

- Da ne bude zablude, ne mislim da je uticaj Tirane na kosovske Albance toliko veliki - oni su više svoji, ali to je malo lakši put. Nekom iz Beograda koji je dobro primljen u Tirani, i u Prištini će se lakše otvoriti vrata - kaže Ivanović.

Ivanović: Suštinski ne poznajemo Albance

Na pitanje da li smo mi u nečemu pogrešili u tom odnosu s Albancima kroz istoriju, Ivanović kaže da "smo ih potcenili".

- Pogrešno smo ih procenili, a onda i potcenili. Oni su dosta tradicionalan i prilično konzervativan narod i kao takvi se ne mogu porediti s drugim narodima i shodno tome, odnos sa njima ne može biti građen na iskustvima koja smo imali gradeći sa drugima. Ali moramo se prilagoditi i moramo naći ključ za komunikacije - naveo je Ivanović.

Prema njegovim rečima, prepreka su i stereotipi o Albancima koje, kako je rekao, suštinski uopšte ne poznajemo.

- Ništa ne znamo ni o njihovoj istoriji, kulturi, običajima, a držimo se stereotipa, ma kakve posledice bile. Teško je na pogrešnim premisama donositi prave odluke. Ja sam za to da ih analiziramo i dobro upoznamo jer će nam oni u budućnosti biti sagovornik, ne nužno i protivnik - istakao je Ivanović.

Upitan da li će Kosovo ponovo jednom istinski opet biti deo Srbije, on je rekao da "Kosovo neće prestati da bude deo Srbije i moraće još jednom da se sedne i da se ozbiljno razgovara o statusu Kosova".

- To će biti onoga trenutka kad Srbija bude na vratima EU i razgovori će, po mom ubeđenju, krenuti po kiparskom modelu - smatra Ivanović.

Srbe i Albance, kako je dodao, može da ujedini samo zajednički interes, a to je bolji život.

On smatra i da je greška bilo to što su pregovori iz UN prebačeni u Brisel, ali da je sada besmisleno govoriti o tome.

- Mi smo istrčali sa onom Rezolucijom o Kosovu u UN koja je naišla na blokadu zapadnih zemalja. Toga smo morali biti svesni. Država je napravila grešku. Ne znam što su čačkali. Meni je lično visoki zapadni zvaničnik rekao da će nas to koštati. I bio je u pravu - zaključio je Ivanović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rešavanje pitanja sa Albancima prioritet Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Maj.2017

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ocenio je da rešavanje otvorenih pitanja sa Albancima treba da bude prioritet državne politike Srbije..."Po mom mišljenju, srpska zvanična poliitka ima malo drugačiju listu prioriteta i misli da je odnos sa Hrvatima i Bošnjacima značajniji nego...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

"Albance smo pogrešno procenili i potcenili"

Izvor: Vesti-online.com, 14.Maj.2017

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ocenio je da rešavanje otvorenih pitanja sa Albancima treba da bude prioritet državne politike Srbije...- Po mom mišljenju, srpska zvanična politka ima malo drugačiju listu prioriteta i misli da je odnos sa Hrvatima i Bošnjacima značajniji nego...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.