Kosovo ne sme da se izjednači sa suverenim zemljama

Izvor: Politika, 19.Jan.2012, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo ne sme da se izjednači sa suverenim zemljama

Naš interes je da dozvolimo da se glas Prištine čuje u regionalnim forumima, ali ne i da nastupaju kao nezavisna država

Dobro i korisno i za Beograd i za Prištinu, ali i za region i punu stabilizaciju prilika, jeste da se nađe rešenje za regionalno predstavljanje Kosova. Konsultacije oko regionalnog predstavljanja Prištine traju već mesecima i dolazak Roberta Kupera će biti prilika da nastavimo da tražimo rešenje koje sadrži Rezoluciju 1244. Nadam se da ćemo uobličiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zajednički stav na osnovu koga je moguće otići u Brisel i nastaviti pregovarački proces, kaže u razgovoru za „Politiku” Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima Srbije.

Ima mišljenja da Srbija ne bi smela u ovom pitanju da napravi preveliki ustupak jer bi tako de fakto priznala Kosovo?

Ne stoje argumenti da pitanje regionalnog predstavljanja ima ikakve veze sa priznanjem Kosova. U pitanju je neophodnost postizanja asimetričnosti njihovog predstavljanja u regionalnim forumima, dakle nejednakosti u odnosu na nezavisne države. Nejednakosti u predstavljanju Kosova u odnosu na, recimo, Rumuniju ili BiH, postižemo ne samo asimetrijom u samom predstavljanju, u odnosu na suverene države, već i potvrđivanjem važećih međunarodnih pravila kroz spominjanje Rezolucije 1244 svojim imenom. To je suština. Ovde nije opasnost da mi priznamo Kosovo, već je opasnost u tome da se našim pristajanjem dozvoli da se Kosovo izjednači sa nesumnjivo nezavisnim državama.

Jasan je interes Prištine da se nađe rešenje, šta je interes Srbije?

Njihov interes je da budu što bliže onima koji su nesumnjivo nezavisni, a oni to nisu bili i neće biti.

Šta je interes Beograda, da li to radimo isključivo zbog pritiska iz EU?

Nije baš tačno da je ovo samo interes Prištine s obzirom na to da su oni već član 96 odsto regionalnih incijativa. Dakle, nije stvar u tome da će oni negde da se učlane. Naš interes je da dozvolimo da se glas Prištine čuje u regionalnim forumima, mi nismo nikada bili protiv toga da oni budu prisutni i da se njihov glas čuje. Mi smo protiv toga da se oni izjednače sa nezavisnim državama i time se mi borimo ne samo za očuvanje naše ustavne pozicije nego i za očuvanje međunarodnog prava i međunarodnih pravila.

Rešavanjem ovog problema mi dobijamo mnogo zato što će najzad vrlo temeljno i jasno od strane svih biti prihvaćena formula regionalnog predstavljanja Prištine, koja će potvrđivati tu asimetričnost i važenje Rezolucije 1244. To će omogućiti i naše nesmetano prisustvo na svim forumima, čak i onim neformalnim s obzirom na to da će se ta formula primenjivati i tamo.

U koje regionalne organizacije bi Priština mogla da se učlani ako se nađe rešenje?

Oni neće moći da se učlane ni u kakve organizacije gde se zahteva da je neko član UN, niti će moći da se učlane u organizacije gde bi njihovo članstvo prejudiciralo njihov status. Ali u ovom trenutku od pedesetak regionalnih organizacija oni nisu članovi možda u tri ili četiri.

Ima li među njima nekih značajnijih organizacija?

Nema. Nije tu stvar njihovog prisustva i rada u regionalnim telima nego njihov pokušaj da dobiju verifikaciju svoje takozvane državnosti. To i jeste razlog više zašto moramo insistirati na odbrani Rezolucije 1244.

Da li je moguće naći rešenje, s obzirom na to da Priština ne pristaje na spominjanje Rezolucije 1244?

To i jeste sada predmet našeg vrlo intezivnog diplomatskog rada prema međunarodnoj zajednici, da bismo postigli rezultat o kome govorite, jer je to što se tiče pozicije Beograda apsolutno neophodno.

----------------------------------------------

Kuper sledeće nedelje u Beogradu

Posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper trebalo bi sledeće nedelje da doputuje u Srbiju, gde će sa predstavnicima beogradskog pregovaračkog tima razgovarati o pronalaženju rešenja za regionalno predstavljanje Prištine. Dve strane nisu blizu konačnog rešenja za regionalno predstavljanje, koje je jedan od uslova da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU u martu, ali se na tome konstantno radi. „Pozvao sam Kupera da dođe u Beograd, a narednih dana očekuje nas i razgovor sa pomoćnikom zamenika američkog državnog sekretara Filipom Rikerom. U ovom trenutku jasno je da su razgovori veoma dinamični, bez obzira na to što se formlano ne srećemo u Briselu”, ocenio je Stefnović, koji nastavak pregovora očekuje krajem januara ili početkom februara, prenosi Tanjug.

J. Cerovina

objavljeno: 19.01.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.