Kosovo koristi arapsko proleće

Izvor: S media, 26.Okt.2011, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo koristi "arapsko proleće"

Albanske vlasti u Prištini pokušavaju da iskoriste "arapsko proleće" i da posle promena u tom delu sveta obezbede priznanje samoproglašene države, u čemu dosad nisu uspevale.

Zamenik kosovskog ministra inostranih poslova Petrit Seljimi izjavio je za portal "SETajms" da Kosovo želi da uspostavi diplomatske odnose sa novim vladama u arapskim zemljama koje su prošle kroz revoluciju, kao što su Egipat, Libija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i Tunis.

- Arapsko proleće je bio važan trenutak jer je omogućilo otvoreniju raspravu ... u zemljama koje ranije nisu bile spremne da razmotre nezavisnost Kosovam - kaže Seljimi.

Kosovski ministar inostranih poslova Enver Hodžaj je bio prvi visoki zvaničnik jugoistočne Evrope koji je prošlog meseca posetio Egipat nakon obaranja predsednika Hosnija Mubaraka.

Parlamentarni izbori u Tunisu

Egipat: Premijer postavio 12 novih ministara

Ta poseta je predstavljala prvi zvaničan kontakt između dve zemlje, pošto Kairo dosad nije hteo da čuje za samoproglašenu državu u Prištini, naveo je portal, koji prenosi vesti i informacije o jugoistočnoj Evropi.

Posle izbora u Egiptu, koji treba da se održe krajem iduće meseca, Kosovo se nada da će ga nova vlada priznati. Priština takođe teži da uspostavi bliske kontakte sa prelaznom vladom u Libiji.

U Kairu se Hodžaj sastao i sa generalnim sekretarom Arapske lige Nabilom al Arabijem, koji je rekao da će postaviti pitanje priznanja na budućim sastancima Arapske lige.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.