Kosovo kao nezavisnu državu nećemo priznati

Izvor: B92, 17.Okt.2015, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovo kao nezavisnu državu nećemo priznati"

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu, ali da će učiniti sve da se odnosi Srba i Albanaca normalizuju.

Vučić je naveo da želi uspešnu, modernu i prosperitetnu Srbiju i da će zato raditi više i jače nego ranije jer mu se ka tom cilju žuri više nego ikad.

"I kada pogrešimo u budućnosti, ispravićemo stvari i kad padnemo, ustaćemo ponovo, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbija će biti snažna i uspešna", rekao je Vučić u Centru "Sava" u Beogradu na obeležavanju sedam godin aod osnivanja Srpske napredne stranke, čiji je lider.

On je rekao i da je njegova vizija Balkan bez sukoba, bez svađe i ratova.

"Mi hoćemo dobre odnose s Bošnjacim, Hrvatima, Mađarima i svima drugima, ali nikome nećemo dozvoliti da Srbiju omalovažava. Mir i stabilnost su naša pobeda", rekao je Vučić.

On je rekao da će u tom kontekstu nastaviti pregovore sa albanskom stranom u Briselu, za koje je naveo da nisu nimalo laki.

Premijer je istakao da Srbija Kosovo kao nezavisnu državu neće priznati, ali da će učiniti sve da se odnosi Srba i Albanca normalizuju, da se uspostave veze i animoziteti smanje.

Kako je naveo, Srbija će znati i umeti da sačuva interese srpskog naroda i biće stvorena zajednica srpskih opština na Kosovu koja će obezbediti bolju budućnost srpskom stanovništvu.

"Pregovori nisu laki. Nekada liče na lomljenje ruku i neizdrživi su. Biće još neslaganja i povišenog tona, ali naš glavni zadatak je da brod stigne u mirnu luku i putnici i građani Srbije moraju da dobiju prosperitet", rekao je Vučić.

Kako je istakao, pobeda i uspeh Srbije je ono što ga interesuje i da Srbija neće biti izolovana, već slobodna i otvorena zemlja.

Predsednik SNS Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija, da bi bila jaka, ne sme da bude sama, i poručio da će, uprkos željama nekih koji bi se radovali izolaciji, Srbija ostati otvorena i slobodna država.

Vučić je rekao da Srbija želi da bude deo evropske porodice ne zbog njihovog novca, već da bi postala uređeno i demokratsko društvo, ali da istovremeno prijateljstvo sa Rusijom niko ne može da uništi.

Premijer je naveo da će Srbija nastaviti pregovore sa kosovskim Albancima, da će na tom putu biti problema, napetosti i povišenog tona, ali da će naša strana uvek na umu imati sigurnost Srbije.

Navodeći da Srbija neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu, Vučić je rekao da će biti učinjeno sve da se odnosi Srba i Albanaca normalizuju i da se umanje animoziteti iz prošlosti.

"Ali život i pozicija Srbije mnogo su komplikovaniji i mene ne zanima trenutni utisak već krajnji rezultat - pobeda i uspeh Srbije, dok su nas laka, jednostavna i populistička rešenja do sad vodila samo u poraze i tragedije običnih ljudi. Sa takvom politikom smo završili, iako bi se mnogi koji su naučili da žive u devedesetima radovali izolaciji Srbije, toga neće biti, Srbija će biti otvorena i slobodna zemlja", rekao je Vučić.

On je naveo da se Srbija nikoga ne plaši, već da vodi promišljenu i racionalnu politiku - politiku budućnosti.

"Poraza smo se nagledali, a danas hoćemo da pobeđujemo", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je njegova vizija Balkan na kojem će se svi uvažavati bez međusobnog ugrožavanja, u kojem je moguć slobodan protok robe i dobara, ali da nikom neće dozvoliti da ugrožava Srbiju.

"Mir i stabilnost su naša pobeda", rekao je Vučić i dodao da Srbija želi dobre odnose i sa Bošnjacima, Albancima, Mađarima, Hrvatima...

Vučić je najavio da će SNS u januaru održati stranačku skupštinu kako bi SNS zamenio one koji vlast koriste za bogaćenje, umesto da rade za svoju državu.

"Nažalost i neki od nas pomislili su da je vlast prilika za bogaćenje, za lagodan život, za pogled ka sebi i svojima, umesto ka narodu i državi. Zato ćemo u januaru imati stranačku skupštinu da bar deo tih ljudi zamenimo, vratimo na pravo mesto, a novim, energičnim i hrabrim ljudima poželimo dobrodošlicu u našu stranku kojom hoćemo da promenimo stvarnost u Srbiji", istakao je Vučić.

On je poručio da se ne pozivaju ni na vlast, niti na njega ili stranku kada rade loše i nečasne stvari, jer im to nije ni naredio niti dozvolio.

"Oni koji misle da im stranačke funkcije daju pravo da se ponašaju bahato i osiono, da ne razgovraju s narodom, da se ponašaju kao da su iznad običnih ljudi, neće imati mesta u Srpskoj naprednoj stranci ma kako da se zovu i ma kakve da su im stranačke zasluge i funkcije", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima to neće biti lak zadatak jer će biti potrebno da se stalno radi na sebi.

"Ali snaga SNS-a je u tome što je u stanju da kritikuje, menja i popravlja sebe, i to ne kada izgubi narodno poverenje, pa pokajnički to izgovara, već na vrhuncu svoje popularnosti. To je razlika između nas i svih ostalih", rekao je Vučić.

On je naglasio da je zadatak SNS-a moderna, jaka, pristojna i napredna Srbija i da nema vremena za uživanje u postignutom jer se "prilike multiplikuju kada se iskoriste".

"I kada se iskoristi jedna, rađaju se nove", zaključio je Vučić.

Aleksandar Vučić zahvalio je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću na hrabrosti i tome što je zemlji dao priliku da izađe iz višegodišnje i višedecenijske krize i poručio da Nikolić dobro radi svoj posao i da će uvek imati podršku SNS.

"Zahvaljujem Vam na tome što ste imali hrabrosti da uradie ono što niko od nas nije imao, na tome što ste imali dovoljno poštovanja i uvek dovoljno ljubavi prema narodu i veliko srce za SNS", kazao je Vučić Nikoliću na proslavi sedme godišnjice SNS. Vučić je Nikoliću rekao, da kada govori o ljutnjama i onome što ga pogađa, zna koliko ga to boli.

"Zato gledam da u tome nikada i ne učestvujem i kada o nečemu drugačije mislimo, gedam da prećutim, računam da ste uvek Vi u pravu i da bolje to vidite, i dalje vidite", istakao je Vučić.

On je Nikoliću obećao da će uvek moći da računa na ljudsku, političku i svaku drugu vrstu podrške SNS, jer oni smatraju da Nikolić dobro radi svoj poaso.

"Vi nam sudite i kritikujte nas i zbog nekada pogrešnih reči koje izgovorimo i pogrešnog stava to je vase pravo i obaveza, a mi ćemo gedati u budućnosti da više i češće prećutimo i da gledamo zajednički u budućnost", kazao je Vučić u obraćanju Nikoliću.

Obraćanjem lidera Srpske napredne stranke i premijera Aleksandra Vučića, završena je svečanost u Sava centru kojom je stranka obeležila sedmu godišnjicu.

Lider naprednjaka poručio je da će Srbija biti snažna, uspešna i uspravna, a stranačkim kolegama da ne jure funkcije po svaku cenu, te da se ne pozivaju na vlast, jer, kako je rekao: "Mi smo ovde ne da vladamo nego da služimo svom narodu".

Poruke podrške su poslali brojni strani i domaći politićari, najpre predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je rekao da nema bolje vlade od vlade naprednjaka, kao ni boljeg premijera od Vučića, kojem je poručio da izdrži jer će biti još teže.

Ministar spoljnih poslova i koalicioni partner SNS u vladi Ivica Dačić poručio je da je Srbiji potreban krupan korak napred, predsednik RS Milorad Dodik da će Srpska uvek biti na strani Srbije, a prisutnima se obratio i Savetnik Vlade Srbije i nekadašnji kancelar Austrije Alfred Guzenbauer, koji je primetio da se Srbija veoma brzo menja i napreduje, uprkos svim teškoćama i izazovima koji su pred njom.

"Srbija se pokazala u novom svetlu i s novim likom svom narodu, Evropi i celom svetu", rekao je Guzenbauer, dodajući da nema mnogo zemalja u svetu koje mogu da se suoče sa toliko izazova istovremeno.

"Ali Srbija je pod vođstvom Aleksandra Vučića uspela to da uradi", rekao je Guzenbauer.

Sasvim je prirodno, dodao je, da Srbija, ovakva kakva jeste, nastavi put ka evropskim integracijama, a da istovremeno održava bliske veze sa istorijskim i strateškim partnerima.

"Zato je Srbija na neizbežnom putu ka Evropi, putu koji može da doprinese mnogo, ne samo stabilnosti i bezbednosti u regionu, već celom kontinentu", zaključio je Guzenbauer.

Prisutnima su se obratili i reditelj Emir Kusturica, koji je rekao da u vremenu kad u svetu vlada trend ukidanja kulture premijer brine i o kulturi i državnim sredstvima "kad zaškripi" pomaže i Andrićgradu i u Kustendorfu, a zatim i studentkinja Pravnog fakulteta Sanja Lakić, kao i penzionerka Nadežda Nikolić, koja je posebno zahvalila premijeru Vučiću jer brine o najstarijima.

Skupu su prisustvovali brojni ambasadori, političari, među kojima su bili Aleksandar Vulin, Rasim Ljajić, Dragan Marković, Milan Krkobabić, Vuk Drašković, predstavnik Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac, član Predsedništva BiH Mladen Ivanić i drugi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.