Kosovo je i dalje  srpska pokrajina

Izvor: Vesti-online.com, 02.Maj.2015, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovo je i dalje srpska pokrajina"

"Imali smo vrlo otvoren razgovor o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i o evropskim integracijama Srbije" rekao je Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju nakon sastanka koji je u Berlinu imao sa Nikolasom Mejerom Landrutom, glavnim savetnikom za evropske poslove kancelarke Angele Merkel.

On je podsetio da dve godine nakon Briselskog sporazuma još uvek nije formirana Zajednica srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << opština i svom domaćinu predočio da je Srbija ostvarila mnogo toga i u unutrašnjim reformama i bila faktor stabilnosti u regionu.

Na pitanje "Vesti" da li je bilo reči o potpisivanju mirovnog sporazuma između Srbije i Kosova, na kome Berlin navodno insistira, Đurić je rekao da "takva vrsta sporazuma nije pominjana".

- Sporazumi te vrste postižu se obično kad imate neki rat i obično između država. Beograd i Priština ne razgovaraju kao odvojene države, nego je, iz našeg ugla gledanja, reč o razgovorima centralne vlade sa pokrajinskim institucijama, što otvoreno govorimo i našim nemačkim sagovornicima u Berlinu - rekao je Đurić.

On je preneo sagovornicima da bi za Srbiju bilo veoma korisno da precizno zna koji je stav Nemačke po svim pitanjima koja se odnose i na evropske integracije Srbije i na normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Na pitanje da li to znači da pomenuti sporazum još nije definisan i poznat srpskoj strani, Đurić je odgovorio: "Što se nas tiče, to ne postoji!"

Zamoljen da komentariše disonantne izjave vrha srpske vlasti o Kosovu, pa i najnovije predsednika Nikolića, Đurić je rekao da je suština izjava svih zvaničnika Srbije ista.

Na pitanje "Vesti" da li EU zna šta će sa Srbijom kad ne zna ni šta će sa sobom, Tanja Miščević je podsetila da od 2003. i Solunske agende do danas niko nije obrisao rečenicu koja kaže da je budućnost Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, u Evropskoj uniji.

- Za razliku od drugih zemalja koje su pregovarale za članstvo, Srbija ima dodatno pitanje, a to je Kosovo koje je političko pitanje i može da uspori proces integracija. Ali, i oni i mi znamo da je EU jedini prostor u kome možemo da funkcionišemo - objasnila je Miščevićeva.

- Ona se temelji na činjenici da Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Kad je o tome reč, nema razlike među političkim akterima u Srbiji, svi smo svi ista partija, a ta partija se zove Srbija i srpsko Kosovo i Metohija.

U delegaciji Srbije je bila i Tanja Miščević, šef srpskog tima za pregovore sa EU. Ona je istakla značaj nemačke podrške Srbiji, ne samo u tehničkom i finansijskom smislu, nego i kroz pomoć eksperata.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.