Kosovo je državni problem, narod ima druge muke / VIDEO

Izvor: B92, 20.Mar.2018, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo je državni problem, narod ima druge muke / VIDEO

Poznata krilatica "Kosovo je srce Srbije", ako pitate građane, ima sasvim drugačiju verziju.

"Ekonomska pitanja su srce Srbije", kažu u istraživanjima javnog mnjenja građani koji kao glavne probleme vide nezaposlenost i životni standard.

Ako čitate naslovnice novina i portala u Srbiji pomislićete da država ima samo jedan veliki problem.

- Haos u Beloj kući. Amerika nema plan za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovo.

- Kosovo je Srbija Hašim Tači je kriminalac.

- Ako je dijalog samo da priznamo Kosovo, hvala, doviđenja!

Ali, ako pitate građane, šta je najveći problem, Kosovo uopšte nije među prioritetima.

“Korupcija. Korupcija i vladavina prava. To je moje mišljenje. Kosovo jeste problem, ali nerešiv jer ne možemo mi protiv velikih sila.”

“Političari su najveći problem Srbije.”

“Kosovo? Ne, ne. Problem je što nema pravne države.”

“Problem je ekonomska situacija koja se predstavlja drugačijom nego što jeste.”

Ispitivanja Ipsos Stratedžika rađena na reprezentativnom uzorku cele populacije Srbije pokazuju da, kada se ponudi lista problema, 32 odsto građana kao najveći problem Srbije vidi nezaposlenost, 15 odsto kaže da je to životni standard i tek 7 % kaže Kosovo. Kada ne ponudite listu problema, već tražite odgovore iz glave - Kosovo se ni ne pominje.

“Građani vide Kosovo kao problem, naravno. Ali problem kojim političari treba da se bave. Kada ih pitate da nabroje, oni kažu da njih pre svega zanimaju problemi lične ekonomske prirode”, kaže Marko Uljarević iz Ipsos stratedžik marketinga.

Kosovo je kao najveći problem bilo viđeno u periodima kada su se donosile ključne odluke, februara 2008. kada je Priština proglasila nezavisnost ili novembra 2015 kada je bilo glasanje o prijemu u Unesko.

Opširnije u videoprilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.