Izvor: Piplmetar.rs, 11.Dec.2022, 08:30

Kosovo i Srbija: Kurti traži uklanjanje blokada na severu, Vučić najavio: „Zahtevaćemo od KFOR-a povratak srpske vojske“

Dok su na severnom delu Kosova rastu napetosti između pripadnika srpske manjine i vlasti u Prištini, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Beograd u skladu sa Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija tražiti od Kfora da obezbedi raspoređivanje pripadnika srpske vojske i policije.
On je pročitao deo Rezolucije 1244 u kojem je navedeno da će određenom broju pripadnika vojske i policije Srbije biti omogućeno da se vrate na Kosovo.
„Mi nikakvih iluzija nemamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << da će oni to prihvatiti. Naći će bezbroj razloga da kažu da to nije potrebno“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.
Prethodno su grupe Srba blokirale pojedine saobraćajnice u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom potoku, pošto je na prelazu Jarinje uhapšen Dejan Pantić, jedan od bivših pripadnika Kosovske policije sa severa Kosova.
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da barikade sa severa Kosova treba odmah ukloniti i da su kosovske vlasti u stalnom kontaktu sa NATO i misijom KFOR-a.
„Srbija već nekoliko dana preti agresijom na Kosovo“, napisao je Kurti na Fejsbuk stranici.
Kosovska policija, koja je prethodno iz bezbednosnih razloga zatvorila Jarinje i Brnjak, saopštila je da je u subotu uveče došlo i make pucnjave.
Kako su navodi, ljudi koji blokiraju puteve na severu Kosova „tri puta sa pucali na policijske jedinice u blizini jezera Gazivode“, i to sa „različitih lokacija“.
Zbog napetosti na severu Kosova, predsednik Vjosa Osmani je odložila lokalne izbore u četiri opštine zakazane za 18. decembar, za april 2023.
Ivica Dačić za BBC na srpskom: „Sankcije Rusiji zavise od interesa Srbije“ Izbori na severu Kosova raspisani za 18. decembar Srbija i Kosovo postigli dogovor o registarskim tablicama, Vučić: „Priština je pre dva dana imala bolji dogovor“ Manuel Zaracin: „Pitanje je za Srbiju šta će biti sa njom ako ostane na pogrešnoj strani“ oko uvođenja sankcija Rusiji Šta je rekao Vučić? Vučić je izjavio da je sa Vladom Srbije usaglašen tekst kojim će Srbija u skladu sa Rezolucijom 1244 uputiti zahtev komandi Kfora da obezbedi raspoređivanje pripadnika srpske vojske i policije na Kosovu.
Vučić je na konferenciji za novinare rekao da će Vlada tu odluka doneti u ponedeljak ili utorak, a potom uputiti Kforu.
Kako je dodao, Srbija će tražiti povratak vojske i policije kako niko ne bi rekao da to nikad nije traženo i da nijedna vlada nije smela to da traži jer zna da će uslediti hibridni rat protiv nje.
On je na konferenciji za novinare takođe najavio da će šef diplomatije Ivica Dačić i premijerka Ana Brnabić saopštiti koje su zemlje povukle priznanje Kosova, pošto prištinska strana ne poštuju ni Vašingtonski ni Briselski sporazum.
Šta je Rezolucija 1244? Rezolucija 1244 usvojena je dan posle potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova koji je označio kraj NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.
Između ostalog, potvrdila je „privrženost svih država članica (Ujedinjenih nacija) suverenitetu i teritorijalnom integritetu Savezne Republike Jugoslavije“ – države koja više ne postoji, ali je naložila povlačenje jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije – stavljajući ovu teritoriju pod međunarodnu upravu.
U Aneksu 2, stav 6, kaže se da će posle povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog osoblja biti dozvoljeno da se vrati i obavlja sledeće funkcije:
vezu sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbednosnim prisustvom, obeležavanje/čišćenje minskih polja, održavanje prisustva na mestima srpske kulturne baštine, održavanje prisustva na glavnim graničnim prelazima. U odeljku „Drugi traženi elementi“ kaže se da će povratak srpskog osoblja biti ograničen na mali dogovoreni broj (stotine, ne hiljade).
Zašto su blokirani putevi na severu Kosova? Kosovska policija (KP) saopštila je da je privremeno zatvorila najpre granični prelaz na Jarinju, a potom i u Brnjaku, pozivajući stanovništvo da koristi ostale granične prelaze.
„Na osnovu procene policije, kao i bezbednosnih mera predostrožnosti, sve dok postoje blokade na putu ka graničnom prelazu Brnjak, Kosovska policija je sada privremeno zatvorila ovu graničnu tačku za promet“, navedeno je u saopštenju KP koje prenosi agencije Fonet.
Stanovnici Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka postavili su barikade na magistralnom putu pošto je uhapšen bivši pripadnik KP Dejan Pantić, da bi sprečili njegovo odvođenje iz baze KP nadomak Jarinja u Prištinu, objavio je portal Kosovo onlajn.
Nešto ranije, KP je saopštila da je na graničnom prelazu Jarinje uhapsila Pantića, zbog sumnje da je umešan „u izvođenje terorističkog akta i napada na ustavni poredak“, zbog navodnog organizovanja napada na kancelarije Centralne izborne komisije (CIK) i na službenike CIK, kao i pripadnike KP.
Četrnaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.
Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.
Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.
Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.
Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Opširnije
Izvor: Danas.rs

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Vojska Srbije

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.