Kosovo i Metohija posle referenduma: Šta dalje? VIDEO

Izvor: B92, 17.Jan.2022, 21:51

Kosovo i Metohija posle referenduma: Šta dalje? VIDEO

Srbima iz srpskih sredina na Kosovu, kao što je već poznato, nije bilo omogućeno da tu i glasaju.

Prelazili su dug put da bi iskoristili svoje demokratsko pravo i glasali u Raški i drugim mestima.

Svuda samo ne na Kosovu.

TV "Prva" je istraživala, ako je tako bilo na referendumu, šta će se desiti sa glasanjem na izborima u aprilu?

Proces da se Srbima sa Kosova omogući glasanje izgleda ovako: naša Kancelarija za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovo i Metohiju obraća se OEBS-u koji onda daju odgovor da su spremni da učestvuju u izbornom procesu, a zatim mi šaljemo izborni materijal.

I pored apela sa Zapada, Aljbin Kurti je ostao pri svom- da Srbi ne mogu da glasaju na biračkim mestima na Kosovu.

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je da i pored pritiska pet zemalja, Kurti nije uslišio molbe

"Saopštenje šalje Kvinta, Amerika, Nemacka, Italija, Velika Britanija i Francuska, pet najmoćnijih država na Zapadu, pa ne mogu da verujem da one nisu u stanju da izvrše pritisak na Kurtija".

Ako vlasti na Kosovu nista do sada nije nateralo da poštuju svoje delove dogovora, očekivalo se da reč zapadnih sila kao udarna pesnica, natera na poštovanje prava Srba na glasanje, ali to nije bio slučaj.

Ispada da će se isti scenario ponoviti u aprilu.

Politički analitičar Zoran Milivojević kaže da ukoliko Zapad ne izvrši pritisak, imati identičnu situaciju i u aprilu.

"Ukoliko ne dođe do nekog pritiska sa Zapada i zapadnih centara moći da Kurti promeni stav onda ćemo imati istu situaciju i treceg aprila. Prema tome Kurti neće odustati od svog stava da insistira na državnosti i na principu koji podrazumeva da Srbi glasaju kao dijaspora, dakle da glasaju kao u stranoj drzavi i na tome se zasnivala i ova odluka."

Više o ovoj temi saznajte u videu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.