Kosovo, Srbi i dalje čekaju na bolji život

Izvor: RTS, 03.Nov.2014, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo, Srbi i dalje čekaju na bolji život

Godinu dana je prošlo od lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji, a vlasti u opštinama sa srpskom većinom nisu zadovoljne tretmanom centralnih kosovskih institucija. Vlada u Prištini im iz godine u godinu smanjuje budžet, pa često, sem isplate zarada zaposlenima, nema sredstava za razvoj srpskih sredina.

Prilikom poslednjeg popisa stanovništva na Kosovu, Srbi su delimično evidentirani. Smanjivši broj stanovnika u srpskim opštinama, vlada u Prištini je umanjila i njihov budžet.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"U prošloj godini je budžet bio negde oko 900.000, ove godine je smanjen na 796.000, što znači da opština sa tim parama, sem pokrivanja plata, ne može imati nikakve kapitalne investicije", kaže Srećko Spasić, predsednik Opštine Klokot.

I u drugim opštinama Kosovskog Pomoravlja stanje je isto. Opštinama se ne dozvoljava da odlučuju o privatizaciji društvenih preduzeća na svojoj teritoriji, čak i kada lokalna skupština izglasa da je neki objekat od opšteg interesa.

"Privatizacija je još jedna poluga kojom se deluje na nas. Naime, mi smo imali nekoliko zadruga na svojoj teritoriji i neke pogone fabrika koje su postojale u staroj, matičnoj opštini Gnjilane. Jedan broj njih je privatizovan. Prošle nedelje smo dobili sa njihove strane da smo u obavezi da iselimo muzičku školu koja se nalazi u prostorijama zadruge u Partešu", kaže Dragan Nikolić, predsednik Opštine Parteš/Pasjane.

Na severu Pokrajine, četiri opštine još nisu dobile ni dinar od Fonda za razvoj, predviđenog isključivo za njih.

"U njemu se nalazi oko 4,7 miliona evra, ali se taj novac ne koristi zbog pravne procedure koja je nastala kao problem neažurnosti službe Evropske unije u Prištini", kaže Aleksandar Jablanović, predsednik "Srpske liste".

Srpskom predstavniku u Fondu, u poslednjih godinu dana nije omogućeno da dobije ugovor sa pravima i obavezama kao članu Fonda. Srbi sa severa traže osnovni ugovor za svog predstavnika i početak raspodele sredstava. Beograd ima poruku za Prištinu.

"Ukoliko žele da imaju učešće i podršku srpske zajednice, moraju tu podršku da zasluže podrškom Srba na KiM u njihovom nastojanju da opstanu i ostanu i da žive normalno. Dakle, moramo da se odviknemo od toga da sve ono što je dobro za Srbe, mora nužno da bude loše za Albance", kaže Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

Na Kosovu je od 38 opština, 10 srpskih. U njima živi oko 120.000 ljudi.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.