Kosovo: Radnici blokirali Donje Jarinje

Izvor: Vesti-online.com, 20.Avg.2013, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Radnici blokirali Donje Jarinje

Predstavnici sindikalnih organizacija deset društvenih preduzeća u Leposaviću koji zahtevaju isplatu zaostalih primanja, blokirali su magistralni put Kosovska Mitrovica-Raška i za sredu su najavili štrajk i blokadu u Gračanici.

Zbog blokade koja je u mestu Donje Jarinje, saobraćaj između Kosovske Mitrovice i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Raške ide alternativnim putevima. Sindikalcima Leposavića su se pridružili i radnici iz Gračanice, a demonstranti su najavili da će propuštati samo sanitetska vozila i druge automobile u kojima su mala deca i bolesni.

Milomir Perović, član Organizacionog odbora protesta je za Agenciju Beta rekao da su odlučili da čcitav dan blokiraju put u Donjem Jarinju jer im se niko iz Vlade Srbije nije obratio u poslednjih 15 dana.

Pročitajte još:

KiM: Radnici blokirali put, traže isplatu nadoknada

"Naši zahtevi su da Vlada Srbije sa Kancelarijom za KiM isplati sedam zaostalih privremenih novčanih nadoknada, da uskladi nadoknadu sa minimalcem, da vrati raseljena lica na spisak za novčanu nadoknadu i mlada novozaposlena lica ubaci na spisak kako bi ostali da žive i rade na Kosovu i Metohiji", rekao je Perović.

On je dodao da su juče dobili informaciju da Vlada Srbije nije ni planirala da im to isplati, i da im se zato niko nije ni obratio. Momčilo Nedeljković, predsednik Organizacionog odbora iz Gračanice rekao je da su radnici društvenih preduzeća došli da podrže kolege jer su im "nevolje i zahtevi isti".

Među njima su radnici isterani iz društvenih preduzeća - rudnika Kišnica i Ajvalija, fabrike Amortizera, Predionice, Grmije.

"Načelnik Kosovskog okruga nam je obećao da će jedan minimalac biti isplaćen ove nedelje, a ostali u narednih 15 dana. Mi ne verujemo u to, jer nemamo nikakav pisani dokaz.., a u Gračanici sutra stupamo u generalni štrajk - blokiraćemo sve naše institucije, okrug, opštinu. Moramo se okupljati i istrajati u našim zahtevima i

dogovoru", rekao je Nedeljković.

Po njegovim rečima, radnici neće prihvatiti isplatu samo jednog minimalca jer "jedan minimalac ne rešava naše probleme - to je 11.000 dinara, a prezaduženi smo, nemamo sredstava za život", rekao je Nedeljković.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.