Kosovo – Ćosićeva sudbinska tema

Izvor: Politika, 29.Jun.2013, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo – Ćosićeva sudbinska tema

Naizgled običan oniži deka, ćutljiv, smeška se i lagano, oslanjajući se na štap, probija kroz gužvu prijatelja knjige. Kako se mudra seda glava promolila u Malu salu Kolarčevog univerziteta – prolomio se aplauz. Odabrano društvo radoznalaca s uvažavanjem pozdravilo je vremešnog kritičkog intelektualca, pisca, hroničara svog vremena, državnika, političara – Dobricu Ćosića. Sinoć je predstavljena njegova knjiga „Kosovo 1966–2013”. Od korice do korice u njoj su sabrani >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tekstovi, zapisi, polemike, sudovi kojima je Kosovo okosnica, a zabeleženi su od 16. septembra 1966. godine do 25. maja minulog proleća.

Delo koje je po sudu akademika Ljubodraga Dimića „pokušaj suočavanja sa temom koja je za Ćosića gotovo sudbinska, jer se oko pitanja Kosova rastao sa idealima svoje mladosti, sukobio sa partijom kojoj je predano služio, oslobodio dogmatizma i straha, razišao sa drugovima sa kojima je bio u ratu, bio trajno označen neprijateljem, nacionalistom, ideologijom velikosrpstva...” – prvenac je nove izdavačke kuće „Vukotić medija”.

– Ova knjiga nije pisana kao knjiga. Sačinila ju je moja ćerka Ana izborom iz raznovrsnih zapisa, beležaka govora za romane, radnih dnevnika, prepiski lične arhive, verujući u smislenost sabira kosovske teme u knjigu „Kosovo” i njenu aktuelnost u neprilikama koje su zadesile srpski narod u poslednjim decenijama 20. veka. U aktuelnost i potrebu šireg razjašnjenja kosovskog pitanja poverovao je i Manjo Vukotić, i objavio knjigu „Kosovo” 2004. godine... – govorio je Dobrica Ćosić.

Titulu srpskog nacionaliste stečenu 16. maja 1968. godine, kako je kazao, Ćosić nosi do današnjeg dana.

– Ona je odredila vrednovanje mog književnog rada, uslovila je i žigosala čitav moj život. Briselskim sporazumom okončavam hroniku Kosova ispisivanu od 1966. Tim sporazumom, verujem, okončava se oslobodilačka era srpske nacionalne ideologije zasnovane u prvoj polovini 19 veka. Srpski potpisnici tog sporazuma izjavili su: „Dobili smo sve što smo mogli da dobijemo”. Ja u to verujem i ne kritikujem ih što su primorano potpisali diktat Amerike i EU. Briselski sporazum je neminovnost u imperijalističkoj vladavini... Zbog takvog briselskog sporazuma nesrećan sam i ja zato što znam da su odavno postojale političke mogućnosti da se kosovsko pitanje reši kompromisno i pravedno za oba naroda: teritorijalnom podelom i etničkim razgraničenjem – pojašnjavao je Ćosić dok su poštovaoci njegovog dela upijali svaku reč.

Dobricu Ćosića su optuživali da je velikosrpski nacionalista, a on je u stvari malosrpski nacionalista jer se uvek zalagao za Srbiju koja može da se održi i opstane, smatra istoričar dr Predrag Marković.

– Ova knjiga je gorak podsetnik na propuštene šanse, samozavaravanje, megalomaniju, zablude. To je zbornik mudrih saveta koje Ćosić pokušava da prenese – uveren je Marković.

M. Simić-Miladinović

objavljeno: 29.06.2013.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.