Kosovo: Analitičari i građani o sastanku u Ohridu

Izvor: VOA, 20.Mar.2023, 17:52

Kosovo: Analitičari i građani o sastanku u Ohridu

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da SAD pozdravljaju dogovor između Kosova i Srbije i naveo da se svi sporazumi moraju sprovesti uključujući i onaj koji se odnosi na Zajednicu srpskih opština. „Očekivanja SAD ostaju onakva kakva jesu - svi sporazumi moraju biti sprovedeni, uključujući i Zajednicu“, rekao je Hovenijer. Analitičari i građani Kosova kažu da su očekivali više od sastanka u Ohridu. „Skup u Ohridu može se okarakterisati izrekom – tresla se gora, rodio se miš“, naveo je analitičar Nedžmedin Spahiu, komentarišući sastanak predsednika Srbije i premijera Kosova Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija koji je 18. marta održan u Ohridu, uz posredovanje Evropske unije.   Spahiu za Glas Amerike kaže da je usmeni dogovor koji su Vučić i Kurti postigli u vezi sa evropskim predlogom uopšten, nema rokove niti bilo kakve garancije da će biti realizovan: „Ono što se očekivalo je da budu konkretni datumi izvođenja svakog od tih stavova u nemačko-francuskom planu, zapravo kada će se otvoriti diplomatska predstavništva u Beogradu i Prištini. Kada će se priznati diplome, kada će nacionalni simboli biti priznati i tako dalje." "Tako da je postavljen jedan uopšten rok gde može svaka strana da izbegava, odnosno da dođe u priliku da nakon nekoliko meseci ponovo pregovaramo i opet postavljamo neke druge rokove. Tako da je zbog toga skup u Ohridu ispod svih očekivanja za neki sporazum, koji bi uneo mir i spokoj u regionu“, kaže Spahiu. S druge strane, novinarka Zorica Vorgučić smatra da je dogovor Vučića i Kurtija veoma značajan, bez obzira što u Ohridu nije ništa potpisano. Vorgučićeva je za Glas Amerike navela da su predstavnici Evropske unije bili jasni po pitanju dogovora i da ovoga puta, kako je rekla, nema vrdanja: „Kao pobednika tu pre svega vidim međunarodnu zajednicu, odnosno Evropsku uniju, koja je jasno rekla da ukoliko se ne budu pridržavali, odnosno, implementirali ono što je, takoreći, usmeno dogovoreno da će biti sankcija i za jednu i za drugu stranu. To bi bilo bolno i za Kosovo i za Srbiju“. Srbi u Gračanici i Albanci u Prištini govorili su za Glas Amerike o sastanku Vučića i Kurtija. Mišljenja su uglavnom podeljena. „Ništa. Sama činjenica da je Kosovo, nažalost, još uvek pod jurizdikcijom Ujedinjenih nacija, to će velike sile da odluče, to je ništa“, kazao je jedan od anketiranih građana Gračanice za Glas Amerike. „Ja ništa ne očekujem, ništa, sve dok Amerika ne pritisne Kurtija ništa ne očekujem, uopšte“, još je jedan odgovor iz Gračanice. „Dobro je, za sada sam zadovoljan, ali mi nije totalno jasno šta je, između redova ja ne mogu da čitam, da znam. Konkretno, tačno ne znam, ali ono što sam razumeo dobro je do sada“, naveo je jedan od anketiranih građana Prištine za Glas Amerike. „Ja mislim da tu nije nikakav sporazum, dok nema potpisa... Samo su tako razgovarali. Daj bože da bude dobro“, odgovor je iz Prištine u anketi Glasa Amerike.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Analitičari i građani Kosova očekivali više od sastanka u Ohridu.

Izvor: VOA, 20.Mar.2023

Posle dogovora srpskog predsednika i kosovskog premijera u Ohridu, analitičari i građani Kosova razmatraju šta je zapravo dogovoreno i šta će moći da bude primenjeno od tog dogovora.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.