Kosmet: Nezadovoljni Srbi, ali i Albanci

Izvor: Vesti-online.com, 23.Maj.2012, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosmet: Nezadovoljni Srbi, ali i Albanci

Vlastima i ekonomskom situacijom na Kosmetu više nego ikada nezadovoljni su i Srbi i Albanci, i pripadnici drugih zajednica, pokazuje najnovije ispitivanje javnog mnjenja koji je u aprilu 2012. godine obavio UNDP na Kosovu.

- Nivo zadovoljstva radom vlade i premijera doživeo je najveći pad od 2007. godine. Prema odgovorima ispitanika, samo 21 odsto građana je zadovoljno radom Vlade. Čak 72 odsto ispitanika je nezadovoljno aktuelnim političkim pravcem (u odnosu 59 procenata >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zabaleženih u novembru 2011. god.). Za osam proceneta je opalo zadovoljstvo radom parlamenta, a tužilaštva za četiri, pokazuje najnovije istraživanje "Pulsa javnosti" UNDP-a.

Istraživanje UNDP beleži korupciju kao jedan od ključnih problema. A, na najkorumpiranijim građani smatraju Kosovsku agenciju za privatizaciju, Energetsku korporaciju Kosova, sudove i bolnice.

Građani su veoma nezadovoljni i ekonomskim pravcem, čak 79 odsto ispitanika, a njih 80,5 procenata odgovorne za to smatra vladu u Prištini.

- Kada podelimo rezultate ankete po etničkoj pripadnosti, pokazuje se da 83 odsto kosovskih Albanaca, 67 procenata Srba i 64 odsto pripadnika ostalih zajednica na Kosovu dele ovo mišljenje, stoji u "Pulsu javnosti" UNDP-a.

Ne temu severa KiM najučestaliji stav je da bi taj deo trebalo da ima isti tretman kao i ostali (62 %), kao rešenje punu primenu Ustava Kosova i Ahtisarijevog plana podržava 40 odsto građana, dok oko 6 procenata građana smata da situacija trebalo da ostane ista kao 1999. godine. Oko pet odsto smatra da bi trebalo da dođe do razmene teritorija, odvajanja severnog dela od ostatka Kosova ili dodeljivanja specijalnog statusa Severnoj Mitrovici, pokazuje istraživanje.

U anketi koju je sproveo UNDP, kada su kosovski Albanci upitani kako bi pripadnici njihove zajednice gledali na njih kada bi radili u organizaciji koja štiti prava kosovskih Srba, 30 odsto je odgovorilo da ne bi imali nikakvih problema, dok oko 25 procenata smatra da bi se na njih gledalo sa podozrenjem, kao i da bi ih pripadnici njihove zajednice izbegavali ili im upućivali pretnje.

Na pitanje kako bi na njih gledali pripadnici njihove zajednice kada bi bili zaposleni u Vladi ili institucijama Kosova, ukupno 16 odsto Srba misli da bi se na njih gledalo sa podozrenjem, dok 26 procenata smatra da ne bi imali nikakvih problema ako bi bili zaposleni u Vladi ili institucijama Kosova. Rezultati ankete su zasnovani na ispitivanju javnog mnjenja i uzorka od 1.280 ispitanika (830 kosovskih Albanaca, 230 Srba i 220 drugih manjina na KiM) starijih od 18 godina, oba pola, iz svih opština i regiona na KiM.

Severni deo Kosova je i dalje jedna od glavnih tema rasprave u političkom životu Kosova. U prošlosti su razmatrane mnoge opcije o postizanju dogovora, od njih ubrajamo i neke od sledećih: dodeljivanje stvarne autonomije ili specijalnog statusa za Severnu Mitrovicu, odvajanje Severne Mitrovice od Kosova, razmenu teritorija između Kosova i Srbije, punu sprovedbu Ahtisarijevog plana i ponašanje prema severnom delu Kosova kao prema ostalim delovima Kosova. Ova anketa je uključivala opciju putem koje bismo mogli dobiti mišljenje građana o tim idejama.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.