Kosačev: Ne treba pogađati da iza drskog i protivpravnog akta Prištine stoje SAD

Izvor: Vostok.rs, 14.Dec.2018, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosačev: Ne treba pogađati da iza drskog i protivpravnog akta Prištine stoje SAD

Šef Odbora za spoljne poslove Saveta Federacije Konstantin Kosačev nazvao je odluku samoproklamovanog Kosova da stvori sopstvenu vojsku smelim i nezakonitim aktom, podržanih od strane Sjedinjenih Država, prenosi TASS. Odluka Prištine o formiranju vojske mora da bude predmet diskusije u Savetu bezbednosti UN, dodao je Kosačov.
„Ko stoji iza drskog i protivpravnog akta Kosova? Ne treba čak ni pogađati. Jedini koji su podržali kosovske Albance su SAD“, kazao je Kosačov. „Veoma je moguće da se Priština sprema za ratovanje, pri čemu malo verovatno odbrambeno, kao i za vojno-policijske operacije. To je, naravno, veoma zabrinjavajuće i smatram da treba da bude predmet diskusije Saveta bezbednosti UN“, rekao je Kosačov. "Ne znam koliko Brisel (NATO) sanja da se vezuje zajedno sa obaveznom uzajamnom pomoći sa takvom ogoljenom vojnom strukturom, ali na Kosovu, naravno, očekuju da se pridruže vojnim strukturama NATO-a i da se intenziviraju napetosti u regionu", rekao je Kosačov. Kosačev je ubeđen da ova odluka ne bi bila doneta bez javne podrške Vašingtona i ćutanja Brisela, jer bi "Priština morala da preduzme nepoželjan put kompromisa i dogovora sa Srbima unutar i izvan Kosova". "Umesto toga, na spremnost Beograda, da započne dijalog sa prištinskim vlastima odgovoreno je odlukom da se na robu iz Srbije i BiH carine povećaju na 100% od njene vrednosti", rekao je Kosačov.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Oglasio se Gutereš povodom odluke Prištine, zabrinut

Izvor: B92, 15.Dec.2018, 10:00

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je zabrinutost posle odluke Kosova da formira vojsku pozivajući "sve strane" na uzdržanost...U Savetu bezbednosti je dok je održan neformalni sastanak na zahtev Srbije...Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je odluku Kosova koju podržavaju SAD...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.