Korhec: Autonomija treba da štiti i Mađara i Srbina

Izvor: Vesti-online.com, 28.Apr.2013, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Korhec: Autonomija treba da štiti i Mađara i Srbina

Predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec izjavio je da one stranke kojima smetaju nadležnosti tog nacionalnog saveta, a istovremeno najglasnije zahtevaju što širu autonomiju za kosovske Srbe, imaju "dvojna merila".

"Tim ljudima je u toj meri koprena na očima, da jednostavno ne primećuju da je to što govore, što traže i što čine, u kontuniranoj i nepomirljivoj uzajamnoj suprotnosti. Sam sam pristalica autonomije i otuda smatram da autonomija isto tako treba da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << štiti Mađara, kao Srbina", rekao je Korhec za novosadski "Mađar so".

Po njegovim rečima, zahtevi građana srpske nacionalnosti za samoupravu potpuno su osnovani kako u Hrvatskoj, kako u Bosni i Hercegovini, kako na Kosovu, jer "principe treba poštovati".

"Onaj koji smatra da je u interesu ravnopravnosti i očuvanja identiteta potrebna autonomija, verodostojan je jedino ukoliko drži da njegov stav valja dosledno primenjivati, počev od Baskije, preko vojvođanskih Mađara, sve do kosovskih Srba", kazao je Korhec.

Povodom najavljenih izmena i dopuna Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Korhec je rekao da će nadležni republickci organi naići na "potpuni otpor" Nacionalnog saveta Mađara, ukoliko pokušaju da suze ovlašćenja tih tela manjinske autonomije.

"U skladu s našom snagom, trudićemo se da odbranimo naša ovlašćenja, jer je sužavanje stečenih prava protivustavno. U krajnjem i najgorem slučaju, stvar ćemo izneti pred Ustavni sud", poručio je Korhec.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.