Konstituisanje kosovske skupštine, propao i drugi pokušaj

Izvor: RTS, 04.Avg.2017, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstituisanje kosovske skupštine, propao i drugi pokušaj

U Prištini je na pola sata nastavljena, a ubrzo i okončana konstitutivna sednica kosovskog parlamenta zbog nedostatka kvoruma. Neizvesno kada će biti izabrani predsednik i potpredsednik, a ne zna se ni kada će biti održano naredno zasedanje. Naredne nedelje nastavak konsultacija stranaka kako bi se pronašlo rešenje.
Predstavnici stranaka u kosovskoj skupštini dogovorili su se na sastanku, održanom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u 12 časova nakon okončanja sednice, da sledeće nedelje nastave konsultacije kako bi pronašli rešenje za izbor predsednika parlamenta. 

Sledeći sastanak predstavnika stranaka i predsedavajućeg skupštine, biće održan u sredu, izjavio je predstavnik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj.
Na sastanku stranačkih predstavnika ponovljeno je neslaganje oko izbora predsednika parlamenta i vlade, pošto u DPK zahtevaju da se o predsedniku skupštine i novoj vladi glasa u paketu. Ostale stranke Albanaca se tome protive.
Na sledećim konsultacijama predstavnika stranaka očekuje se dogovor o nastavku konstitutivne sednice. 
Današnja sednica kosovskog parlamenta, na kojoj je trebalo da se raspravlja o jednoj tački dnevnog reda – izboru predsednika i potpredsednika parlamenta, okončana je posle 30-minutne rasprave zbog nedostatka kvoruma.
Na sednicu je, kako javlja dopisnik RTS-a, došlo 59 poslanika, a njoj nisu prisustvovali poslanici okupljeni oko Demokratske partije Kosova i poslanici Srpske liste, kao i drugih manjinskih stranaka.
DPK je svoj nedolazak objasnio blokadom i nerazumevanjem ostalih albanskih stranaka za izbor njihovog kandidata za predsednika skupštine. Ostale stranke, međutim, tvrde da rad parlamenta blokira upravo koalicija okupljena oko Demokratske partije koja, kako oni tvrde, nema dovoljnu podršku poslanika za izbor predsednika skupštine.
Poslanik pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca rekao je da izostanak koalicije PAN (tzv. ratne koalicije) na konstitutivnoj sednici parlamenta znači da oni nemaju parlamentarnu većinu za izbor predsednika parlamenta.
Srpska lista u međuvremenu je saopštila da je današnjim izostankom albanskim partijama dat prostor da pronađu dovoljan broj glasova za nastavak rada Skupštine.
"Duboko verujemo da će svi učesnici u narednim danima odgovornije ponašati i prema ovom procesu, ali i prema građanima", naveli su iz Srpske liste.
Prema kosovskom ustavu, naime, koalicija ili partija sa najvećim brojem glasova kandiduje predsednika skupštine. Velika koalicija okupljena oko DPK je nameravala da kandiduje aktuelnog predsednika Kadrija Veselija, ali pošto je bilo jasno da za to neće dobiti podršku, sednica nije održana, a Veseli je kasno sinoć izjavio da će ta koalicija predložiti drugog kandidata.
Drugoplasirano Samoopredeljenje je odbilo sinoćni predlog Kadrija Veselija o još jednom kandidatu za mesto predsednika skupštine, ukoliko se istog dana glasa za Ramuša Haradinaja za premijera. 
Tokom jučerašnjeg zasedanja verifikovani su mandati 120 poslanika, koji su zatim položili zakletve. O predsedniku i potpredsedniku se nije ni raspravljalo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bez kvoruma za izbor predsednika kosovskog parlamenta

Izvor: N1 televizija, 04.Avg.2017

U Prištini je na pola sata nastavljena, a ubrzo i okončana konstitutivna sednica kosovskog parlamenta zbog nedostatka kvoruma. Sednici nisu prisustvovali poslanici tzv. ratne koalicije, Srpske liste i drugih manjinskih stranaka...Izvor: N1..Na sednicu na kojoj je trebalo da se raspravlja o jednoj tački...

Nastavak na N1 televizija...

Konstitutivna sednica nije nastavljena, kada će, ne zna se

Izvor: B92, 04.Avg.2017

Priština -- Konstitutivna sednica kosovskog parlamenta nije nastavljena kako je bilo najavljeno u podne, a kad će biti - ne zna se...U prostorijama Skupštine održava se sastanak predstavnika parlamentarnih stranaka, koji bi trebalo da se dogovore kada će konstituisanje biti nastavljeno...Najstariji...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.