Kongresmeni: Zaprepašćeni smo, Beograd i Priština...

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 08:18

Kongresmeni: Zaprepašćeni smo, Beograd i Priština...

Vašington -- Grupa američkih senatora u pismu predsedniku SAD Džozefu Bajdenu izrazila je zabrinutost zbog pogoršanja situacije na severu Kosova i Metohije.

Oni ističu da Priština nije odgovorila na napore SAD da deeskaliraju situaciju, zbog čega će, kako je navedeno, Kongres razmotriti dosadašnju podršku Prištini i Beogradu.

Cenimo diplomatske napore SAD za deeskalaciju krize, ali na ove napore posebno tzv. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovo nije uzvratilo. Kao posledica, spremni smo da razmotrimo promenu podrške Kongresa, ističe se u pismu Bajdenu u koje je Tanjug imao uvid.

Senatori ističu da su zaprepašćeni nedavnim akcijama koje su preduzele vlade Beograda i Prištine, donošenjem provokativnih odluka koje prete da potkopaju izglede za unapređenje bilateralnih odnosa i normalizaciju situacije.

Ovo uključuje nedavna hapšenja trojice službenika kosovske policije od strane srpskih vlasti 14. juna. Odbijanje kosovskih Srba da učestvuju na lokalnim opštinskim izborima i akcije kosovske vlade u nasilnom pristupu opštinskim zgradama, rezultiralo je dramatičnom eskalacijom tenzija i nasiljem koje ugrožava krhki mir u regionu, poručili su senatori.

Oni su pozvali Bajdena da izvrši diplomatski pritisak kako bi se okončala trenutna kriza i nastavio napredak u implementaciji Ohridskog sporazuma.

Podržavamo predlog Evropske unije Srbiji i tzv. Kosovu koji uključuje povlačenje preostalih gradonačelnika iz opštinskih zgrada na severu tzv. Kosova, obustavu policijskih operacija u blizini opštinskih zgrada, raspisivanje novih opštinskih izbora uz učešce kosovskih Srba i povratak dijalogu o sprovođenju Ohridskog sporazuma, uključujuci i Asocijaciju opština sa srpskom vecinom na severu tzv. Kosova", poručuje se u pismu.

Senatori su pozvali američkog predsednika ''da odloži prodaju vojne opreme'' i da nastavi bezbednosnu saradnju sa Beogradom i Prištinom, kao i da dostavi izveštaj Senatu koji potvrđuje ''da obe vlade primenjuju uzdržanost kako bi izbegle bilo kakve radnje koje podrivaju bezbednost američkih snaga koje učestvuju u KFOR-u".

Kako se navodi, nedavno nasilje Srba nad KFOR-om na severu KiM, kao i odluke i kosovske i srpske vlade nastavljaju da eskaliraju umesto da deeskaliraju tenzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.