Komšić: Kosovo je nezavisna država

Izvor: RTS, 10.Okt.2018, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komšić: Kosovo je nezavisna država

Izabrani član Predsedništva BiH iz redova hrvatskog naroda Željko Komšić rekao je za "Dojče vele" da nema dilemu da je Kosovo nezavisna država.
"Ja zaista želim da se odnosi Srbije i Kosova reše na način da su to odnosi dve susedne i prijateljske države. Ja nemam dileme da je Kosovo nezavisna država. Odmah da znate - to moje mišljenje", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao je Komšić.

Smatra da nije na pomolu dugotrajna ustavna i politička kriza u BiH kako mnogi predviđaju, i ne vidi nikakav razlog za nju, ni institucionalni ni politički, osim ako neko želi zaista da izaziva tu krizu.
"Rezultati izbora su takvi kakvi su. Izbori su sprovedeni u skladu sa pravilima koja važe od 1996. godine do danas. Sve je bilo isto, nije bilo razlike ni u metodi ni u načinu realizacija tih izbora. No, to da li se nekome sviđaju rezultati je sasvim druga stvar i to, moram priznati, nikoga institucionalno ne zanima", rekao je Komšić.
Da li neko priznaje ili ne priznaje rezultate izbora, stvar je, kako je rekao, političke volje.
Objasnio je i da po Ustavu BiH ne postoje predstavnici naroda u Predsedništvu BiH.
"Po našem Ustavu postoje pripadnici naroda u Predsedništvu BiH. Dakle nema takvog legitimiteta. Legitimitet se po našem Ustavu ne izvodi iz naroda kao kolektiviteta nego se izvodi iz građana. Dakle ta priča o legitimitetu je potpuno besmislena", ocenio je Komšić.
Podsetio je da je dva puta bio član Predsedništva BiH i da su on i Nebojša Radmanović iz Dodikove stranke "solidno radili".
"Kako će se Milorad Dodik ponašati ne znam, ali mu je pametnije da se ponaša racionalno. Jer u Predsedništvu je način donošenja odluka takav da ako se krene sa blokadama i provociranjem obično vam se to razbije o glavu na način da onda ne možete dobiti ono do čega je vama stalo", rekao je Komšić.
Komšić tvrdi da ako Dodik krene sa blokadama da će "to biti veliki problem i po njega i na kraju po Republiku Srpsku u koju se on toliko zaklinje jer to može rezultirati time da se ne donose odluke koje su bitne i za Republiku Srpsku".
"Dodik nema neku supermoć. Odluka o NATO-u i aktivaciji MAP je doneta. Ona nikada nije opozvana, promenjena ili poništena. Sve što Dodik može je da traži da se ta odluka menja, ali za to nikada neće dobiti saglasnost druga dva člana Predsedništva. Dakle ta odluka zvanično postoji", istakao je Komšić.
Prema njegovim rečima, granice BiH ne bi trebalo menjati, dirati i razmenjivati teritorije jer se time stvara opasan presedan.
Granice BiH su utvrđene, one se znaju i potvrđene su i nalogom tzv. Badinterove komisije i mislim da jednostavno BiH mora insistirati na nepromenjivosti tih granica, naveo je Komšić.
Upitan da li se takav stav odnosi i na Srbiju i Kosovo rekao je da "ne može da govori u ime Srbije i Kosova".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Komšić: Nemam dileme da je Kosovo nezavisna država

Izvor: Danas, 10.Okt.2018

Izabrani član Predsedništva BiH iz redova hrvatskog naroda Željko Komšić rekao je za Dojče vele da je za njega Kosovo nezavisna država. Članak Komšić: Nemam dileme da je Kosovo nezavisna država se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

"Kosovo je nezavisna država"

Izvor: Vesti-online.com, 10.Okt.2018

Izabrani član Predsedništva BiH iz redova hrvatskog naroda Željko Komšić rekao je za "Dojče vele" da nema dilemu da je Kosovo nezavisna država...- Ja zaista želim da se odnosi Srbije i Kosova reše na način da su to odnosi dve susedne i prijateljske države. Ja nemam dileme da je Kosovo nezavisna...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.