Komitet Uneska: Srpski spomenici na Kosovu su i dalje u opasnosti

Izvor: B92, 31.Jul.2021, 14:28

Komitet Uneska: Srpski spomenici na Kosovu su i dalje u opasnosti

Uneskov komitet za svetsku baštinu odlučio je da srpski srednjovekovni spomenici na Kosovu ostanu na Unesko listi svetske baštine u opasnosti.

Komitet za svetsku baštinu održao je onlajn "Konvenciju o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine" čiji je domaćin bio kineski grad Fudžou.

Jedna od tema petnaestodnevne konvencije, koja se završava danas, bila je i "Utvrđivanje liste svetske baštine i liste svetske baštine u opasnosti", sa jednom od tačaka Dnevnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reda koja je glasila "Ažuriranje Liste svetske baštine u opasnosti".

Kako je odlučeno (Odluka 44 COM 7A.33) srpski srednjovekovni spomenici na Kosovu ostaće na Unesko listi svetske baštine u opasnosti.

Srednjovekovni spomenici na Kosovu koji se nalaze na Uneskovoj Listi svetske baštine u opasnosti su manastir Visoki Dečani, od 2004. godine, kao i Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu od 2006. godine.

Četiri kulturna dobra u dokumentima Uneska se ne vode kao vizantijsko, ni kao srpsko pravoslavno nasleđe, već kao "Srednjovekovni spomenici na Kosovu (Srbija)".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Uneskov Komitet za svetsku baštinu ODLUČIO: Srpski srednjovekovni spomenici na Kosovu OSTAJU na listi svetske baštine u opasnosti

Izvor: Blic, 31.Jul.2021

Komitet za svetsku baštinu održao je onlajn "Konvenciju o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine" čiji je domaćin bio kineski grad Fudžou.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.