Izvor: JUGpress.com, 01.Feb.2023, 11:55

Kolo srpskih sestara posetilo učenike na Kosovu i Metohiji

NIŠ

 Članice Kola srpskih sestara Niš provele su praznik Savindana na Kosovu i Metohiji. Mirjana Mladenović, sekretar Kola, više puta je bila u Gračanici, a Radmila Todić Vulićević, i ako je živela u Prištini, prvi put su se obrele u Velikom Ropotovu.  Srednja medicinska škole koja je iz Gnjilana morala da „izbegne“ u ovo selo smeštena je u zgradi Doma kulture. Direktorka škole Jasmina Arsić pozvala je u ime kolektiva gošće iz Niša.

                            >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Mirjana Mladenović sa osmehom priča o susretu sa mladim profesorima i mladim  učenicima:

                           „ U nevelikoj sali za priredbe stalo je svih 340 učenika ove škole, roditelji i gosti. Deca su stajala u dnu slabo zamračene sale. Prostor su zagrevale dve omanje kvarcne grejalice i peć na drva koju je prilježni član kolektiva ložio čitavu noć.  U salu se ulazi pravo iz dvorišta, a napolju je provejavao sveg“, opisuje svoj susret sa učenicima u Velikom Ropotovu Mirjana Mladenović.

                        Lepa deca u narodnim nošnjama recitovala su, pevala i igrala. Kroz igrokaze i kratak video film koji je uradila profesorka Jelena Marković, naizgled isto, ali uvek novo slovo o svetom Savi. Tu su deca iz izdvojenih odeljenja u Šilovu i Pasjanu. Koreografije entuzijaste profesora Stanislava Kojića izvode deca iz udaljenog Vrbovca.  Mlade profesorke Slađana Živković i Slavica Arsić,  uložile su ljubav i entuzijazam. Svi zajedno- ogroman trud, dodaje Mirjana.

                    Radmila Todić Vulićević deli svoj doživljaj susreta sa đacima u ovom selu sa sestrom iz Kola Mirjanom Mladenović.

                   „Srce se puni lepotom, rečju i pesmom. Za kratko se zaboravi da je biblioteka škole u podrumu. Nedavnom donacijom lepo opremljen kabinet za praktičnu nastavu vodi profesor Ivica Jovanović koji sa osmehom i optimizmom priča o planovima. Kabinet je u posebnoj zgradici, opet adaptiranoj, a krov deli sa školskom administracijom. Učionice su u osnovnoj zgradi, zbornica uređena i ukrašena fotografijama značajnih lekara Srbije i sveta. Direktorkina kancelarija je u trećem prostoru, adaptiranoj šupi. Toaleti su izdvojeni i napolju. Za učenike pored česme, a za profesore u drugoj belo okrečenoj šupici“,  priča Radmila Todić Vulićević.

                    Obe naše sagovornice su naglasile da se ni jednog trenutka  ne može osetiti sažaljenje, niko ništa ne traži niti se žali. Naprotiv, sve je toliko uredno, medicinski belo i lepo, da samo divljenje raste.  Bezpogovorno dostojanstvo i radost susreta. Kosovsko gostoprimstvo.

                   Sekretar Kola srpskih sestara Niš, Mirjana Mladenović, uručila je direktorici dar,  umetničku sliku svetog Save, rad studentkinje  Fakulteta umetnosti u Nišu, Aleksandre Milutinović.          Dirnuta ovom pričom sa Kosova i Metohije, predsednica Kola LJiljana Stojanović,  odmah je krenula u razradu ideje o pomoći Srednjoj medicinskoj školi u Velikom Ropotovu.

31

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.