Koliko je veterana OVK iz Albanije, 176 ili preko 3.000?

Izvor: B92, 25.Dec.2019, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je veterana OVK iz Albanije, 176 ili preko 3.000?

U ratu na Kosovu je učestvovao 176 pripadnika OVK iz Albanije, a ne 3.000 kao što se nalazi na listi veterana, kazao je jedan od svedoka na jučerašnjem ročištu.

U utorak je u Prištini saslušano više lica u aferi "lažni veterani2, a jedan od njih bio je i svedok iz Albanije, Spiro Butko, koji je, kako prenosi prištinska Koha, dao do znanja da je pod "kontinuiranim pretnjama od strane Sokola Poga", predsednika udruženja pripadnika OVK iz ogranka u Tirani.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegovom svedočenju, broj onih koji su učestvovali u ratu iz Albanije je 176, dok je taj broj danas porastao na više od tri hiljade, prenosi Kossev.

Govorio je i o pretnjama i pritiscima koje je povodom tog slučaja iznosio optuženi Smajlj Eljezaj (Smajl Elezaj). To je dovelo do toga da se Butko tokom saslušanja sukobi sa nekim od optuženih istovremeno insistirajući na tome da ima mnogo ljudi iz Albanije koji su ilegalno stekli „status veterana OVK“, piše Koha.

Nakon završetka svedočenja, Butko je prebačen za Albaniju, dok je predsednica sudskog veća saopštila da će nakon završetka svedočenja na januarskim ročištima početi izvođenje materijalnih dokaza.

Podsetimo, Kosovo od sredine avgusta prošle godine potresa skandal u vezi sa korupcijom kada je specijalni tužilac Eljez Bljakaj podneo ostavku na tu funkciju zbog pretnji, a tokom istraživanja članova komisije kosovske vlade za priznavanje i verifikaciju statusa "mučenika nacije", kako se na Kosovu nazivaju invalidi, veterani, članovi i izgnanici, bivši pripadnici OVK.

Bivši kosovski premijer, Agim Čeku, vršilac dužnosti ministra odbrane Rustem Beriša, bivši poslanik, Škumbin Demaljijaj, i devet drugih članova ove komisije optuženi su u slučaju "lažni veterani" za zloupotrebu službenog položaja.

Ova Komisija verifikovala je preko 28.000 veterana OVK.

Bljakaj je 11. jula 2018. podneo optužnicu na 64 strane protiv članova ove komisije zbog verifikacije preko 19.000 lažnih veterana čime je, kako se tvrdi, kosovski budžet oštećen za iznos od blizu 40 miliona evra godišnje.

U međuvremenu, kako prenose kosovski mediji, više osoba je osuđeno na kazne zatvora i novčane kazne, a zbog toga što su primale novčana sredstva kao veterani OVK, a nisu bili deo ove formacije.

Bivši član OVK, Faik Zogaj, za lajmi.net nedavno je najavio pokretanje inicijative da bi "ubedio one koji ne zaslužuju status veterana da budu uklonjeni sa liste".

Kako je lajmi.net preneo krajem novembra, sa liste veterana uklonjeno je deset osoba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.