Izvor: RTS, 06.Jul.2020, 16:07

Koji radovi su planirani na očuvanju verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji

Stručnjaci srpske službe zaštite kulturno-istorijskih spomenika ove godine radiće na obnovi, zaštiti i prezentaciji baštine na severu Kosova i u Metohiji, u Velikoj Hoči, Sirinićkoj i Sredačkoj župi. Planirani su i radovi na restauraciji i konzervaciji freskopisa spomenika koji su deo istorije i kulture čovečanstva.
U Prizrenu, gradu-muzeju na obodu Metohije, slikari-konzervatori radiće na freskoslikarstvu Bogorodice Ljeviške, ali i u svetinjama >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << podno Prokletija – Pećkoj patrijaršiji i Visokim Dečanima.

Arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visokih Dečana, navodi da se radi na tome da se stalno čine koraci na zaštiti freskoslikarstva.
"Nedavno sam imao sastanak sa predstavnicima našeg zavoda, takođe su oni u kontaktu sa stranim ekspertima, naravno i preko Uneska da se nastavi rad na konzervaciji fresaka i u Dečanima i drugim našim svetinjama. Svetinje nisu samo one koje pripadaju crkvi, one pripadaju celokupnom narodu šta više jedna obaveza pred celim svetom posebno jer su one svetska baština", dodaje Janjić.
Srpski baštinari radiće na arhitekturi i freskoslikarstvu u svetinjama Velike Hoče. Naselje nedaleko od Prizrena pominje se u 12. stoleću u Darovnom pismu Stefana Nemanje Manastiru Hilandaru.
U srednjem veku Hoča je bila prepoznatljiva po 24 bogomolje. Sačuvanih ima 12 crkava i crkvišta. Raseljeni iz Dušanovog grada pokrenuli su akciju obnove crkve posvećene Svetom Pantelejmonu, prema Projektu arhitekte Zorana Garića.
"Ono što je najvrednije u Prizrenu to je srpska kulturna baština u samom srcu grada. Crkva Bogorodice Ljeviške iz 14 veka – najstariji spomenik, zatim su tu dve male vlastelinske crkve; Svetog Nikole Tutića i Crkva Svetog Spasa. Pored ovih jesu i crkve koje su sagrađene na temeljima starijih bogomolja", navodi arhitekta Zoran Garić, direktor Zavoda za baštinu u Leposaviću.
Projektom zaštite i očuvanja verskog kulturnog nasleđa planirani su radovi u opštini Štrpce, kao i u Sredačkoj župi, nadomak zadižbine cara Dušana Svetih Arhangela.
Istraživački radovi na utvrđivanju stanja kulturnih dobara obuhvatiće Kosovsku Mitrovicu, Zubin Potok i Leposavić.
Briga o zaštiti kulturnog nasleđa najbolja je potvrda kontinuiteta srpskog milenijumskog bitisanja u Metohiji i na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.