Koha: Tači i Haradinaj iza peticije protiv Specijalnog suda

Izvor: N1 televizija, 16.Dec.2017, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koha: Tači i Haradinaj iza peticije protiv Specijalnog suda

Najviši državni zvaničnici Kosova guraju peticiju ratnih udruženja kojom se traži promena mandata Specijalnog suda za zločine OVK, piše prištinski list "Koha Ditore".

Organizacije proizašle iz bivše Oslobodilačke vojske Kosova pokrenule su potpisivanje peticije kojom od Skupštine traže da izmeni Zakon o specijalnom sudu tako da osim Albancima, ta institucija sudi i svima drugima koji su vršili zločine na Kosovu.

U tom cilju, kako list navodi, započeto >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je lobiranje i u Sjedinjenim Američkim Državama.

Peticijom, pokrenutom juče, traži se da procesi pred Specijalnim sudom obuhvate ne samo zločine pripadnika OVK već i navodne zločine Srba tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Izvor "Koha ditore" koji je želeo da ostane anoniman, na pitanje da li su državni zvaničnici davali signale udruženjima ratnih veterana da pokrenu peticiju, rekao je "signala nije bilo, to je bila dužnost".

Drugi izvor je naveo da su u pokretanje peticije umešani predsednik Kosova Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj.

Taj izvor je naveo da im je cilj bio da preko Samoopredeljenja blokiraju rad suda, ali da su se pošto im to nije uspelo, okrenuli ratnim veteranima.

Predsednik Organizacije veterana Husni Gucati juče je izjavio je da taj sud treba da se bavi svima koji su vršili ratne zločine na Kosovu, uključujući i Srbe.

Ocenio je da će sa 10.000 prikupljenih potpisa veterani OVK-a uspeti da vrate Zakon o specijalnom sudu u parlament na ponovno razmatranje. Podršku peticiji bivših članova OVK-a dali su i predstavnici civilnog društva.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Koha: Tači i Haradinaj stoje iza peticije

Izvor: Blic, 16.Dec.2017

Iza peticije udruženja ratnih veterana OVK kojom se traži promena mandata Specijalnog suda, stoje najviši predstavnici prištinskih vlasti - Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, piše "Koha ditore"...Kako navodi list, pozivajući se na neimenovanog poslanika iz redova stranaka vladajuće koalicije, najviši...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.