Koha: Ko će biti novi premijer Kosova?

Izvor: B92, 04.Nov.2019, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koha: Ko će biti novi premijer Kosova?

Priština -- Mesec dana od prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji još nema zvaničnih konačnih rezultata, a ni dogovora oko novog premijera, piše Koha.

Sudeći prema najnovijim stavovima visokih zvaničnika DSK, dogovor o vladajućoj koaliciji sa Pokretom Samoopredeljenje mogao bi biti doveden u pitanje, piše prištinski list.

Iako su u početku iz obe stranke, koje su osvojile najviše glasova na izborima 6. oktobra, ukazivali na spremnost za formiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajedničke vlade, poslednjih dana se čuju i drugačije poruke, koje ukazuju da bi taj entuzijazam mogao da splasne.

List podseća da je visoki funkcioner DSK Lutfi Haziri rekao nedavno da nijedna stranka ne može vladu da formira samostalno, jer, prema njegovim rečima, izborni sistem to ne omogućava.

Pored toga, piše Koha, Haziri je otišao korak dalje i relativizovao pobedu Samoopredeljenja osporavanjem da postoji konačan dogovor o tome ko će biti na čelu nove kosovske vlade.

"Ono što je jasno jeste da o tome ko će biti premijer odlučuje i Demokratski savez Kosova", napisao je Haziri nedavno na Fejsbuku.

Ova Hazirijeva izjava izazvala je mnoge reakcije, a medju njima i Albulene Hadžiju, poslanice Samooredeljenja, koja tvrdi da je pitanje premijera nove kosovske vlade rešeno pre izbora.

Pokret Samoopredeljenje i DSK, prema preliminarnim rezultatima izbora, imaju najviše glasova a njihovi kandidati za premijera su Aljbin Kurti i Vjosa Osmani.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.