Koha: Bez prihvatanja kosovskih simbola nema ZSO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Apr.2017, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koha: Bez prihvatanja kosovskih simbola nema ZSO

Kosovska vlada je odlučila da Nacrt Statuta o Zajednici srpskih opština neće biti završen dok četiri opštine sa srpskom većinom ne počnu da koriste kosovske simbole na dokumentima koje izdaju, piše prištinska Koha.

List piše da četiri opštine na severu još nisu prihvatile grb Kosova na svojim zvaničnim dokumentima, koja se izdaju samo sa potpisom gradonačelnika, što se kosi sa kosovskim Ustavom i zakonom o lokalnoj samoupravi.

Reč je o opštinama Severna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, navodi list i dodaje da je s tim u vezi kosovska vlada odlučila da Nacrt Statuta o Zajednici opština sa srpskom većinom neće biti završen dok opštine ne počnu da koriste zvanične kosovske simbole.

Kosovski ministar za evropske integracije Mimoza Ahmetaj, rekao je za prištinski dnevnik da će pored korišćenja zvaničnog grba, opštine moraju da podnesu dokaze o rasformiranju paralelnih struktura. Još jedan uslov je i potpun povratak srpske liste kosovskim institucijama.

"Kosovo je izrazilo spremnost da uvede dogovore osnovane na principima recipročnosti i razumevanja.

Što se tiče problema koji je prioritet za Evropsku uniju - Zajednica opština sa srpskom većinom - dogovorili smo se da rad o tom problemu neće početi pre povratka srpskih predstavnika u kosovske institucije i dok Srbija ne pruži dokaze o rasformiranju svih paralelnih struktura u Kosovu", rekao je Ahmetaj.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.