Koalicija SLS-a i GI Srpska?

Izvor: RTS, 07.Maj.2014, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koalicija SLS-a i GI "Srpska"?

Lider Samostalne liberalne stranke (SLS) Slobodan Petrović, koji je i zamenik premijera Kosova, rekao je da očekuje da SLS i Građanska inicijativa Srpska uđu u koaliciju za predstojeće parlamentarne izbore na Kosovu. U GI Srpska kažu da su spremni za izbore i da će nastojati da ostvare jedinstven nastup sa ostalim srpskim organizacijama i pojedincima na Kosovu.

Petrović je za agenciju Beta rekao da SLS i GI Srpska već duže vreme vode razgovore o koaliciji za predstojeće >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << parlamentarne izbore na Kosovu.

Na pitanje kada očekuje da bi sporazum o koaliciji mogao biti potpisan, Petrović je rekao da ne zna tačno jer pre toga mora da pročita sadržaj eventualnog koalicionog sporazuma.

Prema njegovim rečima, postoji obostrana želja dve najveće srpske političke opcije na Kosovu podele političku odgovornost za budućnost srpske zajednice na tom prostoru.

"Mi smo bili spremni da i ranije uđemo u koaliciju ali naši partneri su čekali da vide po kom će se zakonu ići na izbore i da li će skupština Kosova biti raspuštena. Sad je to poznato i stekli su se uslovi da se naši dosadašnji razgovori o koaliciji realizuju", rekao je Petrović.

Istakao je da već danas očekuje neke aktivnosti povodom stvaranja predizborne koalicije.

Direktor Građanske inicijative Srpska Vladeta Kostić rekao je da je ta organizacija spremna za kosovske parlamentarne izbore i da će nastojati da ostvari jedinstven nastup sa ostalim srpskim organizacijama i pojedincima na Kosovu.

"Srpska je spremna za izbore kada god budu. Pitanje je da li će biti 8. ili 15. juna, ali smo mi spremni", rekao je Kostić za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima, Srpska je spremna na razgovore o zajedničkom nastupu sa svim političkim strankama i činiocima iz srpske zajednice na Kosovu kojima su opšti interesi iznad političkih i partijskih.

"Nije tu reč samo o Samostalnoj liberalnoj stranci, već ima mnogo partija i pojedinaca sa kojima ćemo pokušati da ostvarimo jedinstvo pred izbore. Dobar znak je jedinstvo koje su srpski poslanici pokazali u Skupštini Kosova pri pokušaju transformacije Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage", rekao je Kostić.

Gradonačelnik Gračanice i jedan od lidera GI Srpska Branimir Stojanović rekao je da u toj stranci još nije bilo razgovora o eventualnim koalicijama.

"U organima GI Srpska još nismo razgovarali o tome da li ćemo izlaziti na predstojeće kosovske parlamentarne izbore niti da li ćemo u slučaju učestvovanja na izborima, nastupati u koaliciji s nekim", rekao je Stojanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.