Ko stoji iza incidenata na Kosovu?

Izvor: RTS, 23.Feb.2013, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko stoji iza incidenata na Kosovu?

Bombaški napadi i paljenje automobila su gotovo svakodnevica na severu Kosmeta. Istrage ne daju nikakve rezultate, a stanovnici mešovitih naselja kažu da ne znaju ko stoji iza toga, jer mirno žive jedni pored drugih. Predstavnici Srba tvrde da je reč o zastrašivanju srpskog naroda.

U poslednjih mesec dana na severu Kosova bilo je tridesetak incidenata. Meštani multietničkih naselja kažu da ne znaju ko stoji iza toga, jer mirno žive jedni pored drugih. Predstavnici Srba >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tvrde da je reč o zastrašivanju srpskog naroda, kako bi se iselili sa tog područja ili prihvatili jednostrano proglašenu nezavisnost.

Bombaški napadi, paljenje automobila, kamenovanje autobusa, svakodnevica su na severu Kosova i Metohije, baš kao i činjenica da istrage ne daju rezultate.

Posle 1999. godine Vlada Petković je sa porodicom iz Peći došao u Kosovsku Mitrovicu, u multietničko naselje Tri solitera.

Kaže da je sve teže. Deca se prate do škole, a sa komšijama Albancima kafa se ne pije. Zajedničko je "samo mesto za umrlice".

"Oseća se velika napetost i kod nas i kod njih. Počelo je u poslednje vreme od kad su krenuli pregovori i incidenti. Svako veče čekamo šta će da se dogodi", priča Vlada.

Malo dalje, u naselju Bošnjačka mahala žive pripadnici gotovo svih etničkih zajednica zastupljenih na Kosovu i Metohiji. I oni tvrde da ne znaju ko stoji iza ovih incidenata.

"Želimo da budemo jedno mirno naselje, da gradimo toleranciju među svim zajednicama, bez obzira na to kakav će biti politički status", objašnjava Nedžad Ugljanin.

Ugnjanin naglašava da međunarodne organizacije propagiraju multietničnost, ali da "tome ne daju doprinos".

Vlasnik kafane "Trepča" kaže da je to jedino mesto u Mahali gde se sreću pripadnici svih naroda. Uglavnom zbog posla, ali i da se podsete kako je bilo nekada.

"Bolje je bilo u Titovo vreme. Tad sam imao slobodu, sigurnost, zaposlenje, a sad nemam ništa. Dobio sam šećer, masnoću, sigurnost nemam, ništa nemam u životu", govori Šerafedin Ramadžiku.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica smatra da su sve češći incidenti zapravo vid pritiska, kako bi Priština dobila što više ustupaka tokom pregovora u Briselu.

"Ovo je upozorenje međunarodnoj zajednici da i mi imamo određenu granicu do koje možemo da trpimo da se naši životi ugrožavaju, a onda ćemo, ako na to budemo prinuđeni, morati i sami da se branimo", kaže predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

I dok Srbi nemaju dilemu da su napadi etnički motivisani, u Kosovskoj policiji ih tretiraju kao kriminalna dela.

Predsednici opština sa severa Kosova i Metohije pozivaju komandanta Kfora na otvoren razgovor u kome bi se, kažu, stvari nazvale pravim imenom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.