Knjiga stradalih na Kosmetu

Izvor: Vesti-online.com, 05.Apr.2014, 04:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga stradalih na Kosmetu

Promocija knjige "Pomenik novog kosovskog stradanja", Njegovog Visokopreosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija koja se, posle izdanja na srpskom jeziku, pojavila i u engleskoj verziji, biće održana danas u šest časova po podne u crkvi Svetog Hristovog vaskrsenja u Čikagu (5701 N. Rednjood Drive, 60631).

Korice knjige "Pomenik" na engleskom jeziku

 

Reč je o dnevničkim zapisima mitropolita Amfilohija od 1999. do kraja 2000. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Posle povlačenja naše vojske sa Kosova i posle Kumanovskog sporazuma 1999. godine on je otišao u Pećku patrijaršiju i ovi dnevnički zapisi su tamo nastali, na licu mesta.

- Mitropolit Amfilohije je bio svedok onoga što se dešavalo i sve je pisao iz prve ruke - kaže protojerej-stavrofor Radomir Nikčević koji je ujedno direktor i urednik Izdavačke kuće Svetigora koja je objavila i srpsko i englesko izdanje knjige. Ovo drugo, pojavilo se povodom 10-godišnjice od martovskog kosovskog pogroma i 15-godišnjice od NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije.

 

Amerikanci o Kosovu

Protojerej Nikčević objašnjava da je reč pomenik crkveni termin i da označava knjigu imena koja se pominju u crkvi. U ovom konkretnom slučaju pomenik znači knjigu imena stradalih na Kosovu.

Predgovor za knjigu napisao je Džejms Biset koji je bio kanadski ambasador u Beogradu 1991. i 1992, a o knjizi će na promociji govoriti Tomas Flening, direktor Rokford instituta i urednik časopisa "Hronika" koji je napisao pogovor za to izdanje. Takođe, Bob Pavić, ugledni advokat koji je branio u Hagu Biljanu Plavšić, i gospođica Olgica Ravasi, koja je uradila doktorat na političkim naukama na temu Kosova.

 

Izdanje na srpskom jeziku izašlo je 2011. godine u tiražu od 10.000 primeraka i ta knjiga je svojevremeno promovisana u Gračanici i u srednjozapadno-američkoj eparhiji vladike Longina. Ideja da se prevede na engleski jezik i pošalje američkim kongresmenima i senatorima rodila se 2011. godine u razgovoru između mitropolita Amfilohija i vladike Longina. Posle tri godine spremna je za čitaoce na engleskom jeziku.

U ime mitropolita Amfilohija i Svetigore kao izdavača na promociji će govoriti prota Radomir Nikčević, koji je direktor i izdavač ove izdavačke kuće. On je pozvao sve zainteresovane da dođu na promociju i povedu svoje američke prijatelje, jer će promocija biti održana na engleskom jeziku. Ista će biti reprizirana sledećeg vikenda u crkvi Svetog Save u Njujorku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.